Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2024,
6.13

Osveženo pred

5 dni, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,48
dizel bencin gorivo

Natisni članek

Torek, 27. 8. 2024, 6.13

5 dni, 2 uri

Naftni derivati cenejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,48
gorivo dizel bencin črpalka | Vlada je dizelsko gorivo oprostila plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. | Foto Gregor Pavšič

Vlada je dizelsko gorivo oprostila plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Foto: Gregor Pavšič

Opolnoči se je na servisih zunaj avtocest cena 95-oktanskega bencina znižala za 2,8 centa na 1,486 evra, cena dizelskega goriva pa za 0,9 centa na 1,519 evra za liter. Pocenilo se je tudi kurilno olje, za 2,1 centa na 1,125 evra za liter.

Cene, ki bodo veljale do vključno 9. septembra, so se znižale ob nespremenjenih trošarinah. Tudi marže, ki so pri gorivu na servisih zunaj avtocest in hitrih cest omejene, so ostale enake.

Je pa vlada v ponedeljek na dopisni seji s spremembo uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije odpravila oprostitev plačila tega prispevka pri dizelskem gorivu.

Cene omenjenih naftnih derivatov se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Gorivo, bencin, dizel, Petrol
Novice Cene goriv: trošarine na najvišji ravni po letu 2020, a še daleč od najvišjih
PGD Postojna
Novice Milijonska škoda: na železniški postaji v Postojni se je prevrnil vagon z gorivom
Ne spreglejte