Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 11.07

8 let

Nadzornika RTVS pojasnila razloge za odstop, vodstvo RTVS jih ostro zavrača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Člana nadzornega sveta RTV Slovenija Nikola Damjanić in Tomaž Glažar sta zaradi po njunem nepravilne porabe razvojnih sredstev RTVS odstopila funkcij članov nadzornega sveta.

Kot je na novinarski konferenci povedal Damjanić, je bil temeljni problem v razvojnih sredstvih, vezanih v Banki Slovenije oziroma delnicah Eutelsat Communication za financiranje. Ta sredstva po njegovem predstavljajo družinsko srebrnino, ki bi morala biti porabljena za razvoj, porabljena pa so bila tudi za program. Pri tem je kot problematičnega izpostavil zlasti nakup licence za oddajo Piramida ter financiranje nadaljevanke Strasti in nove nadaljevanke Danes gor, jutri dol. Sodu je dno izbila zamenjava Strasti Sodu dno je sicer po njegovem izbila odločitev vodstva, da bo Strasti nadomestila z nadaljevanko Danes gor, jutri dol in jo financirala iz omenjenih razvojnih sredstev. Glažar: Zadeve se nabirajo že nekaj časa

Po besedah Glažarja se za odstop nista odločila "v afektu, ampak se zadeve nabirajo že nekaj časa". Po njegovem je nadzorni svet v tem mandatu veliko energije vložil v to, da bi se razvojna sredstva iz delnic porabljala za razvoj, "kljub temu pa je vodstvo televizije vseskozi želelo porabljati za program, ki pa ni razvojna komponenta".

Poziv Guzeju, naj zamenja Možino Njegov odstop, kot je dejal, pomeni tudi poziv generalnemu direktorju RTVS Antonu Guzeju, naj zamenja direktorja televizije Jožeta Možino, ne pa tudi direktorja Radia Slovenija Vinka Vasleta. Ta po njegovem radio vodi dobro.

Na vprašanje, ali njun odstop pomeni pritisk politike na vodstvo RTVS, je Damjanić odgovoril, da v tej zadevi nastopata predvsem kot nadzornika in da ju zato zanima predvsem poslovanje javnega zavoda. S predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem pa sta sicer, kot je dejal, prijatelja in znanca.

Glažar pa je na vprašanje, ali je res, da ga je vlada imenovala za člana nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe in ali je njegov odstop morebiti povezan tudi s tem, odgovoril, da informacija o njegovem imenovanju drži, da pa odstop s tem ni povezan. Naknadno je sicer pojasnil, da ga je na to mesto imenoval DZ.

Na odstopa so se odzvali tudi na ministrstvu za kulturo. Opozorilo v odstopni izjavi, ki govori o netočnih podatkih o gledanosti, ponarejanju podatkov o doseganju avdiovizualnih kvot in o prirejenih bilancah, po mnenju ministrstva kaže na onemogočanje dela nadzornega sveta. Zato ministrstvo "pričakuje, da se bodo do omenjenih opozoril in dela v nadzornem svetu opredelili tudi drugi člani in nadzorni svet, sočasno pa tudi programski svet in vodstvo televizije".

Obtožbe so prehude za politično obračunavanje Ob tem so poudarili, da so "obtožbe, ki so v izstopni izjavi izrečene tudi o delu programskega sveta in vodstva, prehude, da bi jih lahko pripisali samo političnemu obračunavanju, kot se je zgodilo že na omenjeni seji državnega zbora".

Odstopa sta po mnenju ministrstva obenem tudi priložnost, da se vodstvo in programski svet "zamislita nad drugimi problemi, v katere je zašla RTVS.

Odstop Zaresa ni presenetil Poslanca Zaresa Franco Juri in Cveta Zalokar Oražem sta na novinarski konferenci dejala, da odstop dveh članov nadzornega sveta RTVS poslanske skupine Zaresa ni presenetil. Odstop je po mnenju Jurija namreč le nadaljevanje telenovele v zavodu, kjer "obstaja ena izrazita politična trdnjava, ki ne pusti ugotoviti, kaj se dogaja s sredstvi RTVS".

Zalokar Oražmova je izrazila upanje, da bosta odstopa "zadnje opozorilo vsem tistim, ki mislijo, da na RTVS ni treba narediti ničesar in da naj mandat vodilnim ljudem poteče do konca". Ob tem je dejala, da so v Zaresu razočarani nad tem, da znotraj koalicije "ni pravega zavedanja, kam vodi takšno stanje in kaj pomenita oba odstopa".

Vodstvo RTVS z ogorčenjem zavrača razloge za odstop Vodstvo RTV Slovenija pa je v izjavi za javnost "z ogorčenjem" zavrnilo "domnevne razloge za odstop dveh članov nadzornega sveta RTV Slovenija". Po mnenju vodstva gre "za novo epizodo politične gonje proti sedanjemu vodstvu RTVS" in "prozoren koordiniran napad" nanj.

V vodstvu javnega zavoda so opozorili tudi, da "dejstvo, da je bilo dvajset minut po končani novinarski konferenci besedilo njunih odstopnih izjav že v uradnem odzivu ministrstva za kulturo in da je bila uro kasneje že sklicana novinarska konferenca stranke Zares, kjer so ponavljali znane neresnice, s katerimi so skušali pred meseci oblatiti RTV Slovenija v državnem zboru". To po mnenju vodstva RTVS kaže na to, "da gre za prozoren koordiniran napad na vodstvo RTV, predvsem televizije".

Generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej v izjavi posebej poudaril, da je pri vodenju javnega zavoda dosledno upošteval vsa priporočila in sklepe programskega in nadzornega sveta in da z omenjenima članoma nadzornega sveta nikoli prej ni prihajalo do razhajanj v ključnih točkah vodenja hiše.

Možina: Odnos drugačen po volitvah in aferi Ultra Direktor Televizije Slovenija Jože Možina pa je izrazil prepričanje, da se je odnos obeh nadzornikov spremenil po volitvah in predvsem v zadnjih tednih po izbruhu afere Ultra, zato sedanje odstope in izjave razume "v luči interesa dela vladajoče politike".

Kot je vodstvo zapisalo v izjavi za javnost, je namreč Nikola Damjanić na novinarski konferenci, na kateri je predstavil razloge za svoj odstop, povedal, da je prijatelj predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, "Golobičevo zgodbo o Ultri in posledično o laži pa je prva razkrila TV Slovenija".

Ne spreglejte