Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2012,
7.20

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2012, 7.20

8 let, 5 mesecev

Na ulicah Ljubljane protestna predavanja za ureditev visokega šolstva (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Organizatorji akcije Pozor, znanje na cesti! so sporočili, da je bil obisk predavanj na različnih lokacijah po Ljubljani "presenetljivo dober".

Profesorji in študenti ljubljanske Filozofske fakultete so na trgih in ulicah v Ljubljani pripravili 80 predavanj, s katerimi želijo izraziti zahtevo po ustrezni ureditvi visokega šolstva. Protestu so se pridružili na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), Pedagoški fakulteti in Fakulteti za družbene vede (FDV). V DZ bo sicer potekala obravnava sprememb zakona o visokem šolstvu, ki naj bi bile v prvi vrsti potrebne zaradi podaljšanja rokov za podaljšanje akreditacij univerz, študenti in profesorji pa so na ulicah opozarjali na zaostrene razmere v visokem šolstvu. Kot je za organizacijski odbor zapisal Gorazd Kovačič, so organizatorji današnjih predavanj zunaj prostorov fakultete zelo zadovoljni z odzivi učiteljev, študentov, ostalih obiskovalcev, upravljavcev prostorov, v katerih so gostovala predavanja, in policistov, ki so jih varovali. Organizatorji ocenjujejo, da če bi akcijo pripravljali dlje časa, bi se jim pridružilo še več fakultet, saj so dobili pozitivne odzive tudi od kolegov z naravoslovja in tehnike, so še sporočili organizatorji s Filozofske fakultete. "Pozor, znanje na cesti!" Z akcijo Pozor, znanje na cesti! želijo študentje in profesorji Filozofske fakultete, ki so pobudniki akcije, izraziti zahtevo, da se visokošolski prostor srednjeročno in dolgoročno uredi na ustrezen način. Njihova predavanja danes potekajo na 41 lokacijah po Ljubljani. Kot je pojasnil dekan filozofske fakultete Andrej Černe, so se za takšen način prikazovanja dejavnosti fakultete odločili, ker želijo prikazati način dela na visokošolski instituciji in ponovno izraziti veliko zaskrbljenost ob sredstvih, ki jih vlada namenja visokemu šolstvu.

Študenti in predavatelji so zaskrbljeni zaradi zniževanja standardov Podobne skrbi tarejo tudi študente in predavatelje pedagoške fakultete. Po besedah Darje Zorc Maver iz pedagoške fakultete so študenti in predavatelji zaskrbljeni zaradi zniževanja standardov v visokem šolstvu, njihova predavanja pa v znak protesta odvijajo med Tromostovjem in Šuštarskim mostom.

Na FDV načrtujejo serijo protestnih akcij Koordinator protestnega odbora za javno univerzo FDV Aleš Črnič pa poudarja, da na fakulteti načrtujejo serijo protestnih akcij proti "nesprejemljivi politiki vlade". Protestu so se po njegovih besedah pridružili tudi zato, ker sta slovenska znanost in visoko šolstvo na robu preživetja. Predavanja FDV potekajo na Kongresnem trgu.

Zaključek dogodka bo ob 20. uri potekal v Galeriji ŠKUC, s koncertom kantavtorskega dua Katarine Juvančič in Dejana Lapajne.

Ministrstvo: Manifestacija je nesmiselna in neutemljena Današnjo manifestacijo profesorjev in študentov ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport označuje kot nesmiselno in neutemeljeno. Menijo, da je akcija "Pozor, znanje na cesti!" oprta na neresnične trditve. Ugotavljajo namreč, da se "ta manifestacija ponovno opira na lažni trditvi, da se vlada zavzema za privatizacijo visokega šolstva in da javno šolstvo meče na cesto".

Poudarjajo, da to ne drži, saj v času te vlade ni bil odprt niti en sam zasebni visokošolski program, financiranje zasebnih visokih šol pa je na natanko isti ravni kot v času prejšnje vlade. Ob tem na ministrstvu ugotavljajo, da torej profesorji "z izmišljenimi trditvami motivirajo študente za protest, za katerega ni nobenega razloga".

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, so ves čas sprejemanja državnega proračuna za leti 2013 in 2014 opozarjali na nekatere probleme, na katere so opozarjali tudi drugi visoki predstavniki znanosti. Kot pišejo, gre predvsem za vprašanje sredstev za mlade raziskovalce, za pomladitev učnega kadra, za probleme financiranja nekaterih fakultet in za mednarodno odpiranje slovenskih univerz.

"Ne gre za protest študentov, ampak za organizirano akcijo profesorjev" Dodajajo, da je vlada v ta namen prisluhnila potrebam sektorja in je DZ soglasno sprejel dopolnilo, ki temu sektorju namenja dodatnih 16 milijonov evrov. Omenjena sredstva pa bo ministrstvo namenilo predvsem mladim raziskovalcem, asistentom in docentom ter za postdoktorske projekte, "torej preprečevanju bega možganov, pomladitvi univerz in znanosti ter krepitvi mednarodnega sodelovanja tega sektorja".

"Namesto da bi univerze pozdravile dejstvo, da sta bila edina amandmaja k proračunu za leto 2013, ki ju je sprejel DZ, vezana na izobraževanje (drugi amandma namreč zadeva šolsko prehrano, ki vključuje tudi prehrano študentov), stopnjujejo proteste z dokaj nenavadnimi pobudami, ko svoje učne dejavnosti selijo na ulice, na trge in celo v gostilne. Ne gre za protest študentov, ampak za organizirano akcijo profesorjev, katerih status je zagotovljen tudi v prihodnje in katerih delovna mesta niso ogrožena," ministrstvo poudarja v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte