Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2013,
13.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dimitrij Rupel Karel Erjavec upokojitev

Sreda, 3. 7. 2013, 13.18

7 let, 12 mesecev

Na MZZ-ju dovolj kadra za zamenjavo "vrhunskega diplomata"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odločitev o upokojitvi generalnega konzula v Trstu Dimitrija Rupla ni politična, ampak strokovna, je ponovno zatrdil zunanji minister Karel Erjavec.

Kot je Erjavec poudaril v odgovoru na vprašanje Sonje Ramšak (SDS), je pri odločitvi glede upokojitve "vrhunskega diplomata" Rupla, kot ga je, ne da bi navedla ime, označila, šlo za samo pravno in strokovno odločitev. Za upokojitev Rupla se je odločil na podlagi mnenja strokovnih služb, saj izpolnjuje oba pogoja za upokojitev, kot to določa Zujf.

Veliko mladih z znanjem za opravljanje dela na konzulatu Dodal je, da so dosežki nekdanjega zunanjega ministra v zadnjih 20 letih nesporni, da pa imajo na MZZ veliko mladih oziroma ljudi, ki imajo dovolj znanja za opravljanje dela na konzulatu v Trstu.

"Ne gre za politično zadevo," ravnal sem strokovno, je poudaril. Ob tem je kot primer svojega nepolitičnega delovanja na položaju ministra izpostavil tudi svoje stališče do kandidata za veleposlanika, ki se je podpisal pod peticijo, v kateri je govora o tem, da v Sloveniji ni pravne države. Imen sicer niso omenjali, gre pa za Andreja Rahtena, ki se je podpisal pod memorandum Zbora za republiko, ki so ga posredovali tudi v tujino.

"Neprimerno, da predstavnik države, podpisuje peticije o nepravni državi" "Ker ga cenim kot strokovnjaka, sem ocenil, da bo pogovor zadosten ukrep, seveda, če se bo ponovil, je pa jasno, kaj se bo zgodilo, in verjemite, da ne bo zaradi neke politične odločitve, ampak zato, ker smatram, da se nekdo, ki je diplomat, pač ne more ukvarjati z vsakodnevno strankarsko politiko."

Pred tem je namreč na poslansko vprašanje Ljubice Jelušič (SD) odgovoril, da ga je zaradi ravnanja povabil na pogovor, saj se mu ne zdi primerno, da nekdo, ki predstavlja državo, podpiše peticijo, ki govori, da v Sloveniji ni pravne države. Povedal mu je tudi, da bo ukrepal, če bo nadaljeval tovrstna dejanja.

Dodal je, da mu je povedal, da je odstopil z vseh funkcij v stranki in da se bo posvetil diplomatskemu delu. "Ocenjujem, da je bil ta ukrep primeren, sicer pa uživa veliko zaupanje, kar zadeva poznavanje mednarodnih odnosov, in mislim, da je prav, da se mu da še eno priložnost," je dodal.

Ne spreglejte