Na ljubljanski urgenci zmanjkuje postelj, bolniki čakajo na mrazu

Foto: Siol.net

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana se v zadnjih dneh povečuje število bolnikov z okužbami dihal in obolelih z gripo. Ker se je povečal priliv bolnikov na internistični prvi pomoči (IPP) interne klinike, jim zmanjkuje tudi postelj.

Porast okužb dihal je letos prišel prej kot v minulih letih, a glavni naval obolelih z gripo še pričakujejo, je v izjavi za javnost dejal vodja internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana Hugon Možina. Vsak dan pregledajo do 90 tovrstnih bolnikov, a za polovico potrebnih hospitalizacije tudi letos primanjkuje zadostno število postelj.

Najhujše šele prihaja

Možina je poudaril, da vsak dan pregledajo do 90 bolnikov, od tega jih morajo hospitalizirati približno pol. Sicer epidemija gripe pri nas še ni tako razvita kot na Hrvaškem, tako da po njegovih besedah še pričakujejo glavni naval bolnikov.

Ta konec tedna so po njegovih besedah bolniki z okužbami dihal bili na urgenci obravnavani v roku šestih ur, tisti, ki so morali ostati v bolnišnici, pa so na prosto posteljo čakali več kot 16 ur. Ker so hodniki zaradi prepihov precej mrzli, poskušajo bolnike zadržati v ambulantah ali opazovalnicah. Zdravniki na urgenci tako po Možinovih besedah v svojem 12-urnem delovnem času porabijo tri do štiri ure samo za to, da poiščejo posteljo na drugih oddelkih ali v drugih zdravstvenih ustanovah, je še dejal.

Urgenca. Klinični center. Čakalna vrsta. Foto: Siol.net

Bolnike zebe, osebje nima prostora za delo

"24-urni hospital je poln, prišlo je do te mere, da bolniki ležijo v ambulantah, ker jih nimamo več kam dati - kar pa seveda pomeni, da bolnikov, čakajočih v vrsti, ne more nihče pregledovati, ker ni prostora. Bolnike imamo tudi na notranjem hodniku (kjer je prostor za osebje, za tipkanje, za računalnike), kar se vidi iz slik, kar pomeni, da praktično ne moremo niti hoditi mimo. Na hodniku IPP je zelo mrzlo, bolnike zebe, toplotna zavesa očitno (spet) ne deluje. Dodatno se bodo prehladili še tu," so zaposleni povedali za Žurnal24.

Zaradi zelo povečanega števila pacientov so nekaj dodatnih postelj zagotovili na drugih oddelkih UKC, v sredo pa bodo odprli tudi Oddelek za epidemije v Bolnišnici dr. Petra Držaja. V petih letih, od kar deluje poseben oddelek v času epidemij gripe, so na tem oddelku zdravili 834 pacientov. Ko so prvič vzpostavili oddelek, je bil ta odprt tri tedne, zadnja leta ostaja odprt tri mesece, kar je posledica povečanega števila starejših pacientov, ki imajo pridružene kronične bolezni, so sporočili iz UKC.

Nekaj fotografij z urgence v UKC Ljubljana

Urgenca. Klinični center. Čakalna vrsta. Foto: Siol.net

Urgenca. Klinični center. Čakalna vrsta. Foto: Siol.net

Urgenca. Klinični center. Čakalna vrsta. Foto: Siol.net

Urgenca. Klinični center. Čakalna vrsta. Foto: Siol.net

Sorodne vsebine

Komentarji

5
  • alex401 / 09.01.2017. ob 17:43

    Bolnišnica za reveže. Ostali so privat.

  • trt / 09.01.2017. ob 15:32

    Vse verjemite državi, lepo bojo poskrbeli za nas, ...adijo pamet, kaj bo če pride do manjše katastrofe!?

  • TTbow / 09.01.2017. ob 19:04

    Če ljudje ne bi tudi za vsak d+ek hodili delati gužvo v čakalnice samo daj jih potem lahko pošljejo nazaj domov v posteljo na lekadol in čaj, bi bilo vsaj ene dve tretjine manj pacientov.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano