Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 5. 2008,
8.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 31. 5. 2008, 8.18

8 let

Na korziški gori San Pietro odkrili spominsko znamenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na gori San Pietro na Korziki se je končala slovesnost ob odkritju spominskega znamenja, posvečenega žrtvam nesreče Adriinega letala leta 1981.

Obrambni minister Karl Erjavec je na slovesnosti poudaril, da je nesreča močno zarezala v življenja svojcev. "A pravijo, da čas celi tudi najgloblje rane," je dodal.

Spominsko znamenje sta odkrila Erjavec in predstavnica svojcev Maja Meško. Na slovesnosti sta med drugim spregovorila tudi dolgoletni župan Fieschi Toussaint in Meškova, stolni kanonik Peter Kvaternik pa je vodil molitev. "Želim si, da ta dan ne bi bil le dan spomina, ampak tudi upanja," je v govoru poudaril Toussaint.

"Dobro bo videti, kje se je nesreča zgodila"

Nekateri svojci so se danes na letališču Jožeta Pučnika začeli zbirati že pred pol šesto uro zjutraj. Na vprašanje o vtisih pred odhodom je Mateja Kovačič dejala, da bo "dobro videti, kje se je nesreča zgodila". Upa, da bodo ljudje, ki so že večkrat obiskali goro, tudi opisali ta dogodek. Sicer pa meni, da je bil že skrajni čas, da se je gora očistila razbitin.

"Človek se sprašuje, zakaj se je moralo to zgoditi"

Erjavec pa je ob tej priložnosti spomnil na tragedijo izpred 27 let. "Ko so prišle iz Francije prve novice o tem, najprej sploh nismo verjeli. Človek se sprašuje, zakaj se je moralo to zgoditi," je povedal. Erjavec se kot Kranjčan spomni, kako globoko je tragedija zarezala v življenja krajanov. Čas celi rane in javnost je sčasoma pozabljala na ta dogodek, je dejal, a opozoril, da je bil pri svojcih spomin še vedno živ.

"Ne morem sicer razumeti, zakaj se to ni moglo zgoditi že prej" Minister je znova spomnil, da se je za obnovo območja odločil potem, ko je na televiziji gledal oddajo o tem. "Ne morem sicer razumeti, zakaj se to ni moglo zgoditi že prej," je dodal. Ob tem pa je izrazil priznanje strokovnjakom, ki so sodelovali v operaciji in tudi drugim, ki so akcijo podprli - Mestni občini Ljubljana, Kompasu Adrii Airways in ne nazadnje prebivalcem Petreta-Bicchisana.

"Upam, da bo akcija razumljena tudi kot globoko pietetno dejanje"

Kljub temu, da je bila tragedija huda, je po mnenju Erjavca Slovence in Korzičane povezala, zato je danes po njegovih besedah začetek še globljega medsebojnega sodelovanja. Minister je svoj nagovor sklenil z željo, da akcije čiščenja gore San Pietro ne bi razumeli le kot "operacijo", pač pa tudi kot "globoko pietetno dejanje". Prepričan je, da je država Slovenija s tem izpolnila svoj dolg do svojcev umrlih, izrazil pa je tudi upanje, da svojci sedaj "laže dihajo".

Letalo Inex-Adrie treščilo v goro San Pietro

Skupina strokovnjakov je na Korziko odpotovala 11. maja z namenom asanacije kraja nesreče letala Inex-Adrie, ki se je zgodila leta 1981, ko je letalo treščilo v goro San Pietro. Čiščenje območja nesreče, zbiranje letalskih razbitin in drugih ostankov nesreče je potekalo do 27. maja, ko so se reševalci vrnili v Slovenijo. Načrt za asanacijo je vlada sprejela v začetku aprila.

Na popoldanski spominski slovesnosti ob cerkvi v korziški vasi Petreto-Bicchisano so predstavniki lokalnih oblasti poudarili, da je sodelovanje med Slovenijo in Korziko, kljub tragičnosti nesreče Adriinega letala leta 1981, okrepilo njuno medsebojno prijateljstvo.

Nekateri Korzičani so dobili protokolarna darila ministrstva za obrambo Erjavec je ob slovesnosti nekaterim Korzičanom podelil protokolarna darila ministrstva za obrambo. Prejeli so jih župan Nicolai, Korzičan slovenskega rodu Peter Pukšič ter zdravnik Bernard Fosse in medicinska sestra Gulliette Poggi, ki sta 1. decembra 1981 prva prispela na prizorišče letalske nesreče.

Na Korziko je odšlo 121 svojcev umrlih v nesreči Srečanja obiskovalcev z domačini se je udeležilo okoli 270 ljudi, iz Slovenija je sicer na Korziko prispelo 178 ljudi, od tega 121 svojcev.

Ne spreglejte