SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mozetič bo novi predsednik ustavnega sodišča

3

termometer

Ustavni sodniki so izvolili Miroslava Mozetiča za novega predsednika ustavnega sodišča, je dejal zdajšnji predsednik omenjenega sodišča Ernest Petrič.

Triletni mandat bo Mozetič začel 11. novembra. Sicer pa Petrič ni ponovno kandidiral za to mesto. Za podpredsednico sodišča je bila izvoljena Jadranka Sovdat.

"Zadovoljen sem, da je ta funkcija prišla v roke Mozetiča in da ne nosim več te odgovornosti," je dejal Petrič. Pojasnil je, da se za ponovno kandidaturo ni odločil, ker je "malce star in malce utrujen", poleg tega pa noben predsednik ustavnega sodišča do zdaj ni predsedoval dva mandata.

Tako bi bilo po njegovem mnenju le v izjemnih okoliščinah pametno, da predsednik ustavnega sodišča ostane še en mandat. "V sestavi ustavnega sodišča, kakršna je, in tudi v časih, ko povsod slišim pozive po novih obrazih, je tudi primerno za ustavno sodišče, da je nekdo drug predsednik," je dejal Petrič.

Dejal je tudi, da vidi funkcijo ustavnega sodišča kot pomembno in veliko odgovornost. "Na te funkcije ne gledam kot nekateri, ki z veseljem prevzamejo funkcije, pa ne vem, ali so jim dorasli," je dejal in pojasnil, da s tem ne cilja na ustavno sodišče, pač pa na splošno stanje v državi. "Na Slovenskem je značilno, da se vsak čuti za vse sposobnega, čeprav v življenju kaj velikega še ni postoril," je še pristavil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin