Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2009,
20.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2009, 20.27

8 let

Molkova: Risanke se bodo vrnile v star termin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pomočnik direktorja TVS Igor Pirkovič je pojasnil, da je bila gledanost risank v novem terminu večja kot v starem.

Varuhinja gledalcev in poslušalcev RTVS Miša Molk je dejala, da "se ne bo spuščala v Pirkovičevo razlago". Po njenem mnenju se TV Slovenija obnaša kot komercialna, ne pa kot nacionalna televizija. Prepričana je, da je zaradi spremembe terminov prišlo do "programske zmede". Ob tem je zatrdila, da je za otroke zaželeno, da so programske sheme trdne.

Napak je bila, da gledalcev niso bolje obvestili Pirkovič pa je pojasnil, da so se za premaknitev risank z 18.40 na 18.15 odločili zato, ker so opazili, da izgubljajo gledanost v večernih terminih v primerjavi z drugimi televizijami. Dodal je, da je bila napaka, ker o spremembi termina niso bolje obvestili gledalcev.

"A zadeva ni tako usodna, kot jo skušajo prikazati v medijih, češ da je zaradi tega pretresene pol Slovenije," je pojasnil in poudaril, da je bila po torkovih podatkih gledanost risank za tri do štiri odstotne točke večja kot v starem terminu.

"Ni res, da vodstvo javne TV ne stremi h kakovostnemu programu" "Če bi manj otrok spremljalo risanke, bi bile te že absolutno v prejšnjem terminu," je zatrdil. Po Pirkovičevih besedah so se v mandatu sedanjega vodstva RTV povečala sredstva za otroški program. Obenem je zavrnil očitke, da vodstvo javne TV ne stremi h kakovostnemu programu.

To je že druga sprememba termina risank Urednik otroškega in mladinskega programa na TVS Milan Dekleva pa je zavrnil Pirkovičevo trditev, da ima otroški program sedaj več denarja. Povedal je, da je to že druga sprememba termina risank, saj so že pred leti risanke premaknili z nekaj minut pred 19.30 na 18.40. Dekleva je poudaril, da se skušajo izogibati temu, da bi otrokom ponujali oddaje, ki bi jih poneumljale.

Komercialne televizije niso dolžne delati program "za ranljive skupine" Predstojnica oddelka za medijske študije Fakultete za humanistične študije v Kopru Sandra Bašić Hrvatin pa je menila, da se zaradi programskih sprememb dogajajo "kolateralne škode", enkrat gluhim, drugič otrokom, tretjič manjšinam. Ob tem je dejala, da komercialne televizije niso dolžne delati program "za ranljive skupine", ampak je to naloga javne TV. Kot je prepričana, ima RTVS posebno odgovornost do državljanov.

Okrogla miza je bila organizirana v okviru pobude Glas gledalcev in poslušalcev - Otroški program na javni radioteleviziji - Daj risanke nazaj!, ki jo pripravlja Mirovni inštitut.

Serija Strasti se umika zaradi pomanjkanja denarja Direktor TVS Jože Možina je potrdil, da se risanke zares vračajo v star termin. "Razlog za umik serije Strasti pa je predvsem pomanjkanje denarja, saj država ni uresničila obljube o povišanju RTV prispevka in prav tako ni izplačala že zagotovljenega denarja za višje plače na javnem zavodu," je pojasnil. Zato so po njegovih besedah v planu za letos prisiljeni "ta objektivna dejstva upoštevati in krčiti programske vsebine". Risanke se bodo v star termin vrnile v tednu dni, je še dejal Možina.

Ne spreglejte