Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 1. 2009,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 24. 1. 2009, 11.17

8 let

MOL pripravila odlok o vrtičkarstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Ljubljani bodo vrtičkarstvo uredili z novim odlokom o urejanju in oddaji vrtičkov v zakup, ki predvideva oddajanje mestnih zemljišč na trajnih in začasnih lokacijah.

Vrtiček je po osnutku odloka zemljišče, namenjeno za pridelavo vrtnin in sadja ter gojenja okrasnih rastlin za lastne potrebe. Vrtičkarstvo pa osnutek odloka, ki ga bo na ponedeljkovi seji obravnaval mestni svet, določa kot prostočasno dejavnost, ki vključuje pridelovanje vrtnin in sadja ter gojenje okrasnih rastlin z namenom samooskrbe in negospodarske pridelave. MOL bo na podlagi odloka v zakup oddala zemljišča za vrtičkarstvo Mestna občina Ljubljana (MOL) bo na podlagi odloka v zakup oddajala zemljišča, ki so s prostorskimi akti MOL trajno namenjena za vrtičkarstvo, in zemljišča, na katerih so s prostorskimi akti MOL začasno dovoljeni vrtički. Lokacije za vrtičke so v novem prostorskem načrtu kolikor mogoče opredeljene na podlagi ustreznih obstoječih lokacij in razporejene tako, da kar se da enakomerno oskrbujejo vse predele mesta, piše v obrazložitvi odloka.

Načrt opredeljuje večja trajna območja na urbanih robovih Prostorski načrt opredeljuje večja trajna območja za vrtičke predvsem na robovih urbanih kompleksov v predelih Črnuč, Zaloga, Hrušice, Bežigrada, Vižmarij, Šentvida, Dravelj in Podutika, Brda, med Malim grabnom in južno avtocesto ter južno od Livade. Povsod tam, kjer so vrtički predvideni kot del ureditve večjega območja s prepletom različnih rab, na primer na Barju, Rudniku, v Slapah in v Obrijah, je predvidena izdelava občinskega podrobnega prostorskega načrta.

Večja trajna območja vrtičkov dopolnjuje drobna mreža manjših območij, kjer se vrtički pojavljajo kot sestavni del ali dopolnitev zelenih površin v stanovanjskih območjih, na primer v Šiški in na Viču. Nekatera območja obstoječih vrtičkov pa bodo sčasoma morala prostor prepustiti drugim programom razvoja mesta, pojasnjujejo predlagatelji.

Vrtički bodo moral imeti enotno podobo Posamezno območje vrtičkov bo moralo imeti enotno funkcionalno in oblikovno zasnovo, enotno ograjo, urejeno parkiranje, način ravnanja z odpadki, oskrbo z vodo in urejene sanitarije. Opremljeno bo lahko z lesenimi lopami ali zaboji za shranjevanje orodja in otroškim igriščem za potrebe območja. Podrobnosti bo župan določil v pravilniku za urejanje vrtičkov v MOL.

Komisija bo 60-kvadratna vrtičke oddajala za 67 evrov letno MOL bo vrtičke oddajala svojim občanom preko komisije, v kateri bodo predstavniki mestne uprave in četrtnih skupnosti, in sicer za najmanj eno in največ pet let, z možnostjo podaljšanja. Po uradni cenitvi bi zakupnina za vrtiček v izmeri 60 kvadratnih metrov, ki je opremljen z dostopom do vode na vsakih osem vrtičkov in zabojnikom za smeti, znašala 67 evrov letno, torej 1,1 evra na kvadratni meter na leto. Obratovalni stroški in stroški rednega vzdrževanja pa bi ob normalni rabi glede na navedeno opremljenost znašali pet evrov na mesec.

Dolinarjeva: Arhitekt pa vrtičkarstvo ne gresta skupaj Podpredsednica Društva vrtičkarjev Ljubljana Marina Dolinar je povedala, da so v društvu dali pripombe na osnutek odloka preko četrtnih skupnosti in med drugim predlagali ustanovitev strokovne skupine, ki bo pripravila odlok o vrtičkarstvu. "Meni je žal, ampak arhitekt pa vrtičkarstvo ne gresta skupaj," je bila kritična Dolinarjeva in s tem zbodla ljubljanskega podžupana Janez Koželja, ki načrtuje prihodnost vrtičkarstva v Ljubljani.

V strokovni skupini bi morali sodelovati tudi vrtičkarji V strokovni skupini bi po njenem mnenju moralo sodelovati tudi njihovo društvo, da bi skupaj dorekli stvari tako, kot jih je treba. "Pri tem pa ne bi odkrivali tople vode tam, kjer je ni, ampak bi se oprli na vrtičke v Velenju, kjer je to zelo lepo rešeno," je pojasnila Dolinarjeva. Pri pripravi odloka bi morali upoštevati pripombe naravovarstvenikov, je prepričana podpredsednica vrtičkarskega društva.

Vrtički bi morali biti veliki do 600 kvadratnih metrov Opozorila je še, da so predlagane površine vrtičkov premajhne, in predlagala, da bi bili vrtički veliki od 300 do 600 kvadratnih metrov, saj bi le tako lahko vrtičkarji vrt oblikovali po svojih željah, s sadnim drevjem in drugim rastlinjem. Dolinarjeva pa je razočarana tudi zato, ker odlok ne omenja konkretnih lokacij vrtičkov. Dejstvo, da jih prinaša izvedbeni prostorski načrt MOL, po njenem mnenju ne zadošča, saj so lokacije zdaj navedene v odloku.

Odbor za gospodarjenje z nepremičninami podprl osnutek Osnutek odloka je soglasno podprl odbor za gospodarjenje z nepremičninami. Svoje pripombe pa je posredoval tudi svet Četrtne skupnosti Center, ki sicer podpira prizadevanja MOL pri ureditvi razmer na področju vrtičkarstva. Ob tem so ponovno predlagali, da vrtički ne bi smeli bili tako uniformirani, najemniki naj bi imeli možnost izbire med več tipi lop, glede na potrebe. Kompostiranje bi morali omogočiti na vsakem vrtičku v predpisanem kompostniku, še predlaga svet ČS Center.

Po pripombah četrtnih skupnosti sledijo še pripombe mestnih svetnikov Kot je pojasnil župan Zoran Janković, so k osnutku odloka dobili kar nekaj pripomb četrtnih skupnosti, zdaj pa čakajo še na pripombe mestnih svetnikov. Sledi priprava predloga odloka in sprejem na mestnem svetu, je dejal župan in napovedal, da bodo spomladi pripravili tudi pravilnik o oddaji vrtičkov v najem. Vse predvidene lokacije vrtičkov so določene v prostorskem načrtu, ki bo aprila ponovno razgrnjen, sprejet pa poleti, je pojasnil.

Vrtičke bodo po županovih zagotovilih na podlagi odloka oddajali že prej, in sicer na lokacijah, ki so v mestni lasti in za katere ni druge možnosti kot vrtiček. Za najem vrtička na zemljiščih v lasti države ali pa zasebnikov se bodo morali dogovoriti meščani sami, je dejal Janković.

Ne spreglejte