Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2008,
16.02

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2008, 16.02

8 let, 5 mesecev

Moge: Pukšič poslanske kolege gleda "preko puškine cevi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
"Poslanec Franc Pukšič, ki svoje poslanske kolege gleda 'preko puškine cevi', očitno ne razume temeljnega pomena parlamentarne demokracije."

Tako je na novinarski konferenci dejal poslanec LDS Rudolf Moge. Po njegovem mnenju tudi Pukšičeva stranka SDS v zadnjem času uporablja metode, ki so značilne za čas komunizma. Poslancu Mogetu se je zdelo potrebno odreagirati na sredino izjavo poslanca SDS Franca Pukšiča. Kot je prepričan poslanec LDS, je vsem znano, da se v času približevanja volitev stopnjuje tudi tolerantnost v državnem zboru. Vendar pa je po Mogetovo "netolerantnost premila beseda za sredino dejanje Pukšiča".

Nervoza je tista beseda, ki najbolje opisuje stanje duha v koalicijskih vrstah

Nervoza je tista beseda, ki "najbolje opisuje stanje duha v koalicijskih vrstah", meni Moge. "Žal pa se zdi, da se nervoza predvsem v zadnjem času spreminja v sovraštvo do drugače mislečih." Kot je prepričan, v pričakovanju jesenskih državnozborskih volitev in v želji po zmagi vladne stranke "ne izbirajo in očitno ne bodo izbirale ne sredstev, ne besed".

Pukšič zahteval, da se aretirajo poslanci "Kako naj drugače razumemo sovražne besede poslanca SDS Franceta Pukšiča, ki je v sredo na seji Državnega zbora zahteval, da se aretirajo poslanci, ki so nasprotovali nekaterim vladnim predlogom in po njegovem mnenju naredili katastrofalno škodo?" se sprašuje Moge.

Zakaj Cukjati ni reagiral? V LDS so po besedah poslanca pričakovali, da bo predsednik DZ France Cukjati nemudoma reagiral na izrečene besede. Da tega ni storil, pa ni nič nenavadnega, je prepričan Moge.

Moge trdi, da si je stranka SDS pod vodstvom premiera prisvojila vlogo sodišč

Kot je pojasnil, je namreč Cukjati v govoru na slavnostni seji tudi sam pozival k javnemu linču, ko je dejal, da po slovenski ustavi nima končne besede nobena veja oblasti; ne parlament, ne vlada, ne sodstvo. "Le dva dni kasneje pa je policija brez utemeljitve odvzela prostost Boštjanu Penku," je povedal.

Se bo Pukšič opravičil? Izjave poslancev SDS po Mogetovo govorijo o tem, da si je stranka pod vodstvom predsednika vlade prisvojila vlogo sodišč. V LDS pričakujejo, da se bo Pukšič na naslednji seji poslancem opravičil. "Mislim, da ga je toliko v hlačah, da ve, da je uporabil neprimerne besede, da bo stopil pred poslance in se javno opravičil," pa je Moge povedal v odgovoru na vprašanje, ali misli, da se bo Pukšič opravičil.

V LDS po besedah poslanca takšne besede najostreje obsojajo, hkrati pa opozarjajo, da če bo državni zbor nadaljeval s takšno prakso, njegovo vodstvo pa se nanjo ne bo odzivalo, bo to pripeljalo k zmanjšanju ugleda dejavnosti poslancev.

Potrč: Pukšičeva razprava je nedopustna za hram demokracije

Izjava poslanca SDS Franca Pukšiča je, po mnenju poslanca SD Mirana Potrča, "povsem neprimerna, žaljiva in za hram demokracije nedopustna". Zato predsednika DZ Franceta Cukjatija poziva, da ob takšnih izjavah zavaruje ugled dela DZ.

Kot je poudaril Potrč, je Pukšič s takšnim načinom razprave pokazal svoj nesprejemljiv odnos do pravne države in delitve oblasti in zato se je na njegove besede odzval že na sami seji.

Pod ravnjo delovanja poslanca

Takrat je izpostavil, da pri poročilu parlamentarne preiskovalne komisije o prodajah deležev Kada in Soda v 83 družbah ne nameravajo sodelovati, "sploh pa ne, ker glede na razpravo gospoda Pukšiča pričakujemo, kakšna bo raven vaše razprave, saj gospod Pukšič že iz govorniškega odra poslanca grozi z aretacijami v preddverju DZ, kar je pod ravnjo delovanja poslanca in bi ga moral tudi predsednik DZ prekiniti ali mu vzeti besedo".

Ne spreglejte