Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
9.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 23. 5. 2013, 9.35

8 let

Mladi filatelisti bodo predstavljali svoj domači kraj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Delavskem domu v Trbovljah bodo danes popoldne odprli dve filatelistični razstavi, mladinsko državno razstavo FIRAMLA in meddruštveno razstavo FIMERA.

Razstavi sta postali že tradicionalni, saj ima prva že svojo sedmo postavitev, druga pa bo doživela že deveto izvedbo.

Obe razstavi sta bienalni, se pravi, da jih prirejajo vsako drugo leto, in tudi tekmovalni, kar pomeni, da so vse zbirke sklenjene zgodbe v mednarodno predpisanih tekmovalnih razredih na filatelističnih razstavah, ki jih ocenjujejo po pravilnikih Mednarodne filatelistične zveze.

Mladi tudi v posebnem tekmovanju Moj domači kraj FIRAMLA (Filatelistična razstava mladih), ki je tudi državna razstava in jo pripravljajo pod okriljem Filatelistične zveze Slovenije, bo imela poseben, tako imenovani C-tekmovalni razred, v katerem sta naslov eksponata in njegov obseg vnaprej določena. Novost, ki so jo uvedli na razstavi FIRAMLA 2011, ko je bil skupni naslov tekmovalne razstave Slovenija turistična dežela, se je izkazala za uspešno, zato so jo ponovili tudi letos. Letošnja skupna tema tekmovalne razstave ima naslov Moj domači kraj, sodelujoče ekipe, ki so krožki, ne posamezniki, pa morajo pripraviti razstavni eksponat o svojem kraju na 24 listih ob filatelističnem gradivu. Letos se je na to razstavo na temo domačega kraja prijavilo osem filatelističnih krožkov iz vse Slovenije.

V tem posebnem tekmovalnem razredu je tudi drugačen pravilnik o ocenjevanju, saj eno tretjino ocene pomeni tudi zagovor avtorjev, kar sicer pri drugih tekmovalnih razredih ni pravilo.

FIMERA: za spodbujanje razstavljanja, ne le zbiranja Meddruštvena filatelistična razstava FIMERA bi po kakovosti svojih zbirk že lahko prerastla ta status in tudi postala državna razstava, a kot pravi Robert Jordan, predsednik Filatelističnega društva Trbovlje, ki je glavni organizator omenjenih razstav, želijo za zdaj še ostati v tem rangu. Njihov namen je namreč predvsem spodbujati in opogumljati tiste filateliste, ki še niso razstavljali, da predstavijo svojo kolekcijo, svojo zgodbo. "Prehod od klasičnega zbiralca do tistega, ki želi tudi nekaj pokazati in tekmovati s tem, je najtežji, a ko enkrat preideš v tekmovalni del, večina tam tudi ostane," je še poudaril Jordan.

Za tekmovalni del letošnje razstave je sicer prijavljenih 32 zbirk v različnih kategorijah, večinoma na temo tradicionalne in tematske filatelije, maksimafilije in poštne zgodovine.

Seveda pa si je takšno razstavo težko zamisliti brez Pošte Slovenije, ki ostaja zvesti partner kot generalni pokrovitelj obeh razstav. "Zaradi krize je vedno težje najti sponzorje, ki bi podprli prireditev. Želeli smo na primer mladinsko razstavo seliti po drugih krajih v Sloveniji, a je težko najti prireditelja, ki bi si upal ugrizniti v to jabolko," še pove Robert Jordan.

Tudi v znamenju mostu kot simbola povezovanja Sicer pa je rdeča nit razstav FIRAMLA in FIMERA v nekakšnem znamenju mostu, ki je sinonim za zbliževanje in združevanje. Kar med drugim pomeni tudi pripravo obeh razstav kot oblike medgeneracijskega sodelovanja, Pošta Slovenija bo na prireditvi predstavila nove poštne znamke iz serije Mostovi, vse skupaj pa bodo ob 60-letnici Planinskega društva popestrili še z razstavo razglednic Cirila Velkavrha iz njegovega opusa šeststotih razglednic Slovenske planinske transverzale.

Razstavi FIRAMLA in FIMERA bodo danes dopoldan začeli z obiskom 500 otrok iz prve triade osnovnih šol, za katere so v sodelovanju s Pošto Slovenije pripravili gledališko predstavo z naslovom Ko bom velik, bom poštar, popoldne ob 17h bo uradno odprtje, razstavi pa si bo mogoče ogledati vse do nedelje v delovnem času Delavskega doma Trbovlje.

Ne spreglejte