Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Sreda,
31. 12. 2014,
12.37

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
osamosvojitev Gašper Lubej

Natisni članek

Sreda, 31. 12. 2014, 12.37

3 tedne, 5 dni

Miran Potrč: Veliko političnih prepirov o nepomembnih temah (video)

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Maja 1990 je bilo v parlamentarni stavbi na Šubičevi veliko novih politikov. Miran Potrč je imel tam pisarno od leta 1982. Po izvolitvi leta 1990 je bil izvoljen še petkrat. Poslovil se je leta 2011.

Težko je najti slovenskega politika z bleščečo sindikalno-partijsko kariero, ki je bil tako uspešen tudi ob prehodu v demokracijo in v večstrankarskem sistemu. Razen Milana Kučana, seveda.

Oba sta odšla s funkcij brez poraza. Kučan je leta 2002 pri 61 letih končal drugi predsedniški mandat, Potrč pa se je leta 2011 pri 73 letih odločil, da ne bo več kandidiral za poslanca Socialnih demokratov.

Mehčanje starega režima Miran Potrč je imel pomembno vlogo pri mehkem in uspešnem slovenskem prehodu iz starega režima v demokracijo. Bil je predsednik socialistične skupščine med letoma 1986 in 1990, ki je pripravila vse potrebno tudi za to, da so se 9. maja 1990 na ustanovnem zasedanju sestali trije zbori prve povojne večstrankarske skupščine, ki je tlakovala pot iz socializma.

Miran Potrč je na črno-beli fotografiji s tega zasedanja, ki jo je posnel Joco Žnidaršič, videti zadovoljen. Za njim se nasmiha že pokojni pisatelj Rudi Šeligo, poslanec novih političnih sil (Slovenske demokratične zveze).

Kdo bi moral hoditi v šolo Mirana Potrča? Potrč si po skoraj 25 letih želi vrnitev časa, ko je bilo več skupnega dela. Zdaj namreč opaža predvsem veliko prepirov o manj pomembnih temah. Želi si ustvarjalno kritičnost do predlogov ter sprejemanje premišljenih in dolgoročnih rešitev v korist državljank in državljanov.

Miran Potrč v politiki ni začel leta 1982, ko je vodil slovensko delegacijo v zboru republik in pokrajin rajnke SFRJ, ampak že leta 1968, ko je postal sekretar mariborske zveze komunistov. Diplomirani pravnik in dolgoletni vodja poslanske skupine SD je bil verjetno najbolj pripravljen poslanec v zgodovini državnega zbora, ki je prebral in je lahko razpravljal o skoraj vsem gradivu, ki so ga na poslanske klopi prejeli predstavniki ljudstva.

Glede na nizko raven razprav, ki jih lahko danes slišimo v hramu demokracije, bi moral Miran Potrč razmisliti o odprtju šole za poslance.

Ne spreglejte