Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 4. 2014,
12.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 13. 4. 2014, 12.19

7 let, 12 mesecev

Ministrstvo za zdravje bo začasno vodila kar premierka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Premierka Alenka Bratušek je predsedniku DZ Janku Vebru sporočila, da bo ministrstvo za zdravje namesto Alenke Trop Skaza, ta je s funkcije odstopila, začasno vodila kar sama.

To so sporočili iz DZ. Premierka bo s predlogom za novega ministra očitno počakala do glasovanja o zaupnici, morda tudi do razpleta na kongresu PS.

"Do zaupnice resor zdravja prevzemam sama" Čeprav so v minulih dneh kot mogoče ime za novo ministrico za zdravje omenjali državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Nino Pirnat, ta je tudi potrdila, da je pripravljena prevzeti resor, se je Alenka Bratušek (še) ni odločila predlagati. "Do zaupnice resor zdravja prevzemam sama," je premierka namreč zapisala v sporočilu na spletnem družbenem omrežju Twitter.

Kdaj bo glasovanje o zaupnici, ki jo je napovedala, še ni jasno, pomemben pa bo tudi razplet na kongresu PS. Ta bo 25. aprila, na njem pa se bo izkazalo, ali bo največjo vladno stranko še naprej vodila Bratuškova ali morda prvi predsednik stranke in ljubljanski župan Zoran Janković.

Če Bratuškova ne dobi zaupnice ali pa če Janković prevzame vodenje PS, to po napovedih koalicijskih partnerjev namreč pomeni konec aktualne vlade. V tem primeru so najverjetnejša posledica predčasne državnozborske volitve.

Če se obe glasovanji iztečeta v prid Bratuškove, vlado čaka še precej zahtevnih nalog Če se obe glasovanji, v DZ in na kongresu PS, iztečeta v prid Bratuškove, pa vlado do konca mandata čaka še precej zahtevnih nalog, poleg popolnitev državnega proračuna in ukrepov za zagon gospodarstva tudi ukrepi na področju zdravstva, pri čemer je malo verjetno, da bi jim do konca mandata uspelo izpeljati zdravstveno reformo.

A je ravno Pirnatova v četrtek ob robu vladne seje dejala, da je v zdravstvu mogoče veliko postoriti na področju racionalizacije, skupnih javnih naročil in ureditve standardov.

Težave z imenovanji zdravstvenih ministrov Alenka Bratušek, kot kaže, sicer nima sreče z imenovanji zdravstvenih ministrov. Prvi, Tomaž Gantar, je odstopil, ker ni bilo dovolj politične volje za novo zdravstveno reformo. Nato je precej časa preteklo, da so našli novo kandidatko, ki je ustrezala vsem koalicijskim partnerjem, a je tudi Alenka Trop Skaza po komaj mesecu dni ministrovanja odstopila z utemeljitvijo, da nima dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske, ki so jih bili deležni ona in njeni družinski člani v obdobju ministrovanja. Opozorila je tudi na igre v ozadju zaradi namere, da bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, med drugim naj bi jo opozorili, da bi v tem primeru morala zavarovalnicam tudi kaj ponuditi, pa tudi na to, da je podobna napoved odnesla še vsakega ministra.

Predsednica vlade se je o morebitnem prevzemu ministrske funkcije najprej pogovarjala s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom, ta je napovedal, da se bo spopadel z vsemi morebitnimi pritiski, a je vse ostalo pri enem srečanju.

Pojavilo se je vprašanje menjave resorjev med PS in SD Pirnatova, ki naj bi jo predlagala PS, je sicer članica koalicijske SD, zato se je pojavilo vprašanje menjave resorjev med strankama. A je vodja poslancev SD Matjaž Han pojasnil, da bo Pirnatova, če jo bo PS predlagala za ministrico, kandidatka te stranke in menjave resorjev ne bo.

Trop Skazova je odstopno izjavo Bratuškovi poslala 24. marca, DZ pa se je z njenim odstopom seznanil 3. aprila. Bratuškova je imela nato deset dni, da v DZ sporoči kandidata za novega ministra ali pa odločitev, da bo ministrstvo začasno vodil drug član vladne ekipe. Odločila se je za drugo pot.

V obdobju med ministrovanji Gantarja in Trop Skazove je ministrstvo vodil zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec.

Ne spreglejte