Petek,
12. 10. 2018,
16.52

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

odpadki Ljubljana

Petek, 12. 10. 2018, 16.52

5 let, 6 mesecev

Ministrstvo za okolje nad smeti z interventnim zakonom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
smeti | Foto STA

Foto: STA

Ministrstvo za okolje in prostor z Juretom Lebnom na čelu se je reševanja problematike nakopičene odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč lotilo z interventnim zakonom. Predlog zakona, ki ga je danes poslalo v javno obravnavo, predvideva, da bo država stroške odvoza embalaže začasno prevzela sama.

Z zakonom želi ministrstvo zagotoviti pravno podlago za interventno ukrepanje države, ker komunalna odpadna embalaža in odpadne nagrobne sveče, ki so pri izvajalcih obveznih občinskih gospodarskih javnih služb zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov in upravljavcih nekaterih pokopališč, niso bile prevzete na predpisan način, prav tako ni bilo zagotovljeno predpisano ravnanje s temi odpadki.

Izbranec bo v imenu države poskrbel za odpadke

Ti interventni ukrepi naj bi bili izvedeni zaradi odvrnitve tveganja za zdravje ljudi in onesnaževanja okolja ter zaradi doseganja okoljskih ciljev na področju ravnanja z odpadki, pojasnjujejo na ministrstvu.

Predlagani zakon tako določa, da ravnanje s komunalno odpadno embalažo, ki je na dan uveljavitve zakona na lokacijah izvajalcev javne službe in je družbe niso prevzele, zagotovi država.

Novice Morski otok smeti večji od skupne površine Francije, Nemčije in Španije #video

Za izvedbo tega ukrepa bo okoljska inšpekcija v 30 dneh od uveljavitve zakona pri izvajalcih javne službe izvedla ogled in ugotovila okvirno količino odpadkov, o njej bo obvestila ministrstvo. To bo izbralo ustrezno osebo, ki bo v imenu države poskrbela za odpadke. Podobno se bo postopalo tudi v primeru odpadnih sveč.

Novice Našo obalo zasulo deset ton smeti. V prihodnjih dneh prihaja nova pošiljka. #video

Predlagani zakon v tem izključuje uporabo določb zakona o javnem naročanju, saj bi njihova uporaba lahko pomenila dolgotrajne postopke izbora ustreznega izvajalca.

Oseba, ki jo bo izbralo ministrstvo, bo sicer morala imeti ustrezno dovoljenje za izvajanje obdelave odpadne embalaže, v predlogu so tudi določbe, ki izključujejo konflikt interesov. Tako v interventnem odvozu ne kot izvajalci ne kot podizvajalci ne bodo smele sodelovati družbe za ravnanje z odpadno embalažo, ki te doslej niso odpeljale.

Ministrstvo želi rešiti težave tudi za vnaprej

Predlagani zakon določa, da država nato od družb in nosilcev skupnih načrtov izterja vračilo stroškov. Ocenjen strošek prevzema in obdelave nakopičene komunalne embalaže je sicer 3,6 milijona evrov, nagrobnih sveč pa 320 tisoč evrov.

Triglavski ledenik
Sportal Pod Triglavom pobrali kar 380 kilogramov smeti, celo ostanke letalskih razbitin #foto #video

Ministrstvo poskuša s predlogom zakona rešiti težavo tudi za vnaprej. Predlog zakona namreč določa, da so dolžne pravne ali fizične osebe, ki morajo v skladu s predpisom, ki ureja ravnanje z embalažo in odpadno embalažo, skleniti pogodbo z družbo za ravnanje odpadki, od 1. januarja 2019 plačati tej družbi predpisane stroške ravnanja z vso komunalno odpadno embalažo. Vsaka oseba plača te stroške glede na njen delež embalaže v vsej embalaži, ki je bila dana na trg v Sloveniji.

Odpadki Domžale
Novice Bale sena sredi travnika v resnici bale smeti #video

Družba za ravnanje z odpadki pa mora ne glede na okoljevarstveno dovoljenje za ravnanje z odpadno embalažo, ki ji je bilo izdano do uveljavitve tega zakona, zagotavljati prevzemanje in ravnanje z vso komunalno odpadno embalažo, ne glede na količino embalaže, ki so jo dali na trg v Sloveniji zavezanci za plačevanje embalažnine.

Novice Na Žalah se kopičijo smeti, odvoz odpadnih sveč je prepočasen #video

Če bodo imele družbi za ravnanje z odpadno embalažo stroške v zvezi s prevzemanjem in ravnanjem s komunalno odpadno embalažo zaradi tega, ker pravne in fizične osebe ne bodo vključene v skupni sistem ravnanja z odpadno embalažo, lahko od teh oseb zahtevajo vračilo stroškov.

Nakopičenih več kot devet tisoč ton odpadkov

Predlog predvideva tudi, da ministrstvo po uradni dolžnosti in po skrajšanem postopku družbam za ravnanje z odpadno embalažo spremeni okoljevarstvena dovoljenja. Rok za spremembo okoljevarstvenih dovoljenj je 14 dni od uveljavitve zakona, sprememba dovoljenj pa je potrebna zaradi uskladitve s predlaganim zakonom. Pritožba zoper odločbo o spremembi okoljevarstvenega dovoljenja pa zaradi narave zakona ne zadrži izvršitve.

divja odlagalisca
Novice Po Sloveniji leži za 92 olimpijskih bazenov smeti, med njimi tudi strupene

Ministrstvo za okolje in prostor je sicer v primeru predloga tega zakona skrajšalo rok javne obravnave na 14 dni, češ, da gre za izjemne razmere, ki ogrožajo zdravje in varnost državljank in državljanov Slovenije. Pripombe tako sprejemajo do petka, 26. oktobra.

Konec septembra je bilo po navedbah ministrstva pri izvajalcih javnih služb nakopičenih dobrih devet tisoč ton mešane odpadne komunalne embalaže ter več kot 950 ton odpadnih sveč.