Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2017,
13.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

zdravnik zdravstvo Ministrstvo za zdravje Milojka Kolar Celarc

Torek, 24. 1. 2017, 13.29

7 let, 2 meseca

Družinski zdravniki vztrajajo in bodo še naprej množili napotnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
zdravniki zdravstvo stavka UKC KC | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Nezadovoljni družinski zdravniki, ki so 12. januarja iz protesta zaradi prelomljenih obljub ministrstva za zdravje začeli pogosteje pisati napotnice, po današnjem sestanku na ministrstvu nadaljujejo svojo namero, je sporočil predsednik sindikata Praktikum Igor Muževič. 

Družinske zdravnike je k pogostejšemu pisanju napotnic, o čemer javnosti niso obvestili, pozval sindikat Praktikum. Njegov predsednik Muževič jim je po poročanju Dnevnika v pozivu zapisal, da morajo biti pripravljeni dolgo izvajati ta ukrep, tako kot so to storili policisti, da so jih začeli upoštevati.

Zdravnikom, ki se s povečanim številom napotitev ne strinjajo, je svetoval, naj ukrep zaradi nujnosti sprememb izvajajo v čim večjem obsegu. Kot je dodal, tega za zdaj ne bi medijsko izpostavljali, "saj bo sicer ministrstvo za zdravje spet dajalo javne obljube pred kamerami, ki pa se ne bodo nikoli uresničile". Je pa zapisal tudi, da ne gre za poziv k nekritičnemu pisanju napotnic.

Ministrica sindikalne pozive ocenila za etično sporne

Ministrstvo naj bi o ukrepu obvestili še pred začetkom izvajanja, in sicer 27. decembra lani, konec preteklega tedna pa so se obrnili še na predsednika vlade Mira Cerarja in poslanske skupine.

Če napredka pri izpolnjevanju dogovorov ne bo, bodo ukrepe stopnjevali, najprej z umikom soglasij za nadurno delo, v nadaljevanju pa tudi s kolektivno odpovedjo delovnega razmerja. S predstavniki ministrstva za zdravje se bodo predvidoma sestali danes.

Ministrica Milojka Kolar Celarc sindikalne pozive ocenjuje kot etično sporne, saj bi v bolnišnicah zaradi večjega priliva pri bolnikih lahko spregledali resno stanje. Pričakuje, da bosta zmagala razum in dialog.

Na ministrstvu menijo, da aktivnosti Praktikuma niso zakonite

Na ministrstvu za zdravje, kjer so se danes sestali s predstavniki Praktikuma, obžalujejo, da sindikat v želji po izboljšanju položaja družinskih in splošnih zdravnikov izvaja aktivnosti, ki niso zakonite. Sindikat so pozvali, naj s predlogi tvorno sodeluje v javni razpravi o predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Napotovanje bolnikov na sekundarno raven brez izkazane medicinske indikacije je z vidika zdravnika napotovalca nestrokovno, do zdravnikov na sekundarni ravni nekolegialno, v odnosu do bolnikov pa neetično, so sporočili z ministrstva.

Tovrstno napotovanje je po njihovem opozorilu tudi v nasprotju z veljavno zdravstveno zakonodajo, ki že zdaj določa, da lahko osebni zdravnik svoja pooblastila z napotnico prenaša na napotnega zdravnika zaradi konzultacije, zahtevne diagnostike ali zdravljenja. Napotnico izda po tem, ko je opravil vse utemeljene laboratorijske, rentgenske in druge diagnostične preiskave, opredeljene za primarno raven.

Osebni zdravnik mora napotnega zdravnika tudi seznaniti z zdravstvenim stanjem bolnika, z izvidi že opravljenih pregledov in z vsemi zdravili, ki jih bolnik prejema. Na napotnici mora označiti, katera pooblastila prenaša in za kakšno dobo. V skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja lahko napotni zdravnik odkloni sprejem pooblastila osebnega zdravnika, če niso predhodno opravljene storitve, ki bi jih lahko zagotovil osebni zdravnik na primarni ravni, oziroma če narava bolezni ne zahteva obravnave na sekundarni ravni.

Direktorji bolnišnic ministrstva za zdaj niso obvestili o morebitnem zvišanju napotovanja, vendar pa jih bo to za pregled napotitev prosilo v prihodnjih dneh.

 

SZD: Vsi smo pravzaprav na istem čolnu

Način protesta družinskih zdravnikov so na novinarsko vprašanje komentirali tudi na novinarski konferenci Slovenskega zdravniškega društva (SZD). Predstojnik katedre za interno medicino na ljubljanski medicinski fakulteti Pavel Poredoš je dejal, da razume stisko družinskih zdravnikov, vendar način ni pravi.

"Vsi smo pravzaprav na istem čolnu. Če se prenesejo obveznosti s primarne na sekundarno in terciarno raven, kjer tudi škripa, kjer je prav tako pomanjkanje kadrov, nismo naredili nič v smislu pomoči bolniku," je dejal Poredoš, sicer do nedavnega dolgoletni predsednik SZD. Pri tem je poudaril, da le tesno sodelovanje med različnimi nivoji zdravstvenega varstva lahko prinese učinkovito in kakovostno zdravstvo.

Poredoš je ob tem omenil prakso v nekaterih državah, kot sta Italija in Nemčija, kjer družinski zdravnik "sledi bolniku v bolnišnico in hodi na pogovore k lečečemu specialistu", komunikacija med njima pa poteka praktično vsakodnevno. A kot je ugotavljal predsednik strokovnega sveta za kirurgijo SZD Vladimir Senekovič, je ob obstoječem številu družinskih zdravnikov, ki je precej manjše kot v omenjenih državah, to nemogoče.

Ne spreglejte