SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrica Kolar-Celarčeva krši lasten zakon

0,58

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bi po zakonu o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki ga je v sprejem predlagala sama, morala do minulega ponedeljka izdati več podzakonskih aktov. Izdala je le enega.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) je začel veljati 11. marca. Predpis uvaja strožje ukrepe pri uporabi tobaka, uvaja licence oziroma dovoljenja za prodajo in prepoveduje oglaševanje. Od začetka leta 2020 bodo tobačni izdelki po tem zakonu morali imeti enotno embalažo.

48. člen zakona določa, da mora pristojni minister izvedbene podzakonske predpise izdati v pol leta, torej do 11. septembra.

Zakonodajno-pravna služba državnega zbora je že v postopku sprejemanja kritizirala predlog zakona, ker po njenem mnenju ministru daje preveč pooblastil. "Relativno veliko je splošnih pooblastil ministru, da naj določi podrobnejše pogoje glede vsega," je o predlogu zakona menila zakonodajno-pravna služba.

Namesto šestih le en podzakonski predpis

Do danes je namesto šestih ministrica izdala le en pravilnik.

1. Pravilnik o zdravstvenih opozorilih za tobačne izdelke je že objavljen v uradnem listu.

2. Pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati kadilnica, je tik pred objavo.

3. Pravilnik o poročanju o tobačnih in povezanih izdelkih je v medresorskem usklajevanju in bo predvidoma objavljen do konca meseca.

4. Pravilnik, ki bo urejal dovoljenja za prodajo tobačnih in povezanih izdelkov, je pripravljen za javno obravnavo.

5. Pravilnik o enotni embalaži je pripravljen za javno obravnavo.

6. Pravilnik o sledljivosti in varnostnem elementu je v pripravi. "Trenutno čakamo na izvedbene predpise evropske direktive, na podlagi katerih bomo pripravili omenjeni pravilnik," so sporočili z ministrstva za zdravje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin