Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2023,
22.54

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Združeni narodi Tanja Fajon Varnostni svet ZN

Sreda, 29. 11. 2023, 22.54

5 mesecev

Ministrica Fajon v New Yorku s kitajskim kolegom in generalnim sekretarjem ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Tanja Fajon, varnostni svet | Prvi nastop zunanje ministrice Tanje Fajon v Varnostnem svetu Združenih narodov. | Foto omrežje X

Prvi nastop zunanje ministrice Tanje Fajon v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Foto: omrežje X

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je ob robu zasedanja Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu v New Yorku sestala s kitajskim kolegom Vang Jijem in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresem.

"Z ministrom za zunanje zadeve Kitajske sva imela vsebinsko srečanje ob robu zasedanja Varnostnega sveta ZN. Še naprej bomo utrjevali bilateralne odnose, tudi na gospodarskem področju in pri zimskih športih. Kitajski sem se zahvalila za organizacijo današnje razprave v Varnostnem svetu o Bližnjem vzhodu," je na omrežju X sporočila Fajonova.

Iz njenega urada so kasneje sporočili, da je kolegu zagotovila, da lahko Kitajska računa na Slovenijo kot verodostojno in aktivno nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

Izrael
Novice Varnostni svet ZN znova o razmerah na Bližnjem vzhodu

Rešitev na Bližnjem vzhodu mora biti dolgoročna

Ministrica se je po nastopu na odprti ministrski razpravi o Bližnjem vzhodu v Varnostnem svetu, ki ga je pripravila Kitajska kot predsedujoča temu organu ZN v decembru, srečala še z Guterresem.

Generalni sekretar ZN se je Sloveniji zahvalil za konstruktivno in dejavno vlogo v ZN, so sporočili iz ministričinega kabineta. Dodali so, da sta se sogovornika strinjala, da je treba okrepiti napore mednarodne skupnosti v smeri iskanja dolgoročne politične rešitve bližnjevzhodnega konflikta.

Tanj Fajon
Novice Fajonova: Smo v kritičnem trenutku

"Veselim se nadaljnjih aktivnosti Slovenije znotraj ZN, zlasti v prihodnjih dveh letih, ko bomo sedeli za mizo Varnostnega sveta," je izjavila ministrica.

Ali je rešitev dveh držav še mogoča?

Po govoru v Varnostnem svetu je ministrica v izjavi za dopisnike pri ZN ponovila poziv k takojšnjemu trajnemu premirju v Gazi in k popolnemu humanitarnemu dostopu do civilistov v Gazi. "Edina politična rešitev za varnost Izraela je rešitev dveh držav in priznanje Palestine," je med drugim dejala.

Na vprašanje kitajskega novinarja, ali je rešitev dveh držav še mogoča, je Fajonova odgovorila, da je zdaj za to zgodovinska priložnost, in dodala, da podpira zamisel mirovne konference s konkretnim načrtom za nadaljnje korake, ki bodo vodili v rešitev dveh držav in priznanje palestinske države.

Tanja Fajon v Jordaniji
Novice Fajonova podprla prizadevanja za trajen mir na Bližnjem vzhodu
Ne spreglejte