SiolNET. Novice Slovenija
9,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister Tonin zgrožen nad vprašanjem poslanca Levice #video

9,21

termometer

Ali se Slovenska vojska ali posamezne enote znotraj nje urijo za primer državljanske vojne? Če da, katere enote se urijo in kaj vse zaobjema takšno urjenje? Ali je Slovenska vojska pripravljena za delovanje v državljanski vojni? Če da, kako bi Slovenska vojska delovala v državljanski vojni? Vse to zanima poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca.

V državnem zboru je danes na zahtevo poslancev Nove Slovenije (NSi) potekala nujna seja odbora za obrambo, na kateri so razpravljali o predlogu zakona o zagotavljanju denarja za investicije v Slovenski vojski med letoma 2021 in 2026, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše. Odbor je na koncu po več kot osmih urah razprave z desetimi glasovi za in petimi proti potrdil predlog zakona o investicijah v Slovensko vojsko.

780 milijonov za vojsko: Tonin zgrožen zaradi vprašanj poslancev Levice. Novinar: Denis Malačič/Video: Planet.


NSi: Vojska je podhranjena

V NSi, katere predsednik Matej Tonin je tudi minister za obrambo, poudarjajo, da je bil po finančni krizi, ki je izbruhnila leta 2008, prav obrambni resor tisti, ki je plačal najvišjo ceno, saj se je njegov proračun skoraj razpolovil. Obrambni izdatki so po letu 2010 upadli z 1,61 odstotka BDP na 0,93 odstotka BDP leta 2015, kljub izboljšanju gospodarske slike in rekordnemu proračunu pa se v zadnjih letih sredstva za obrambo niso vrnila na predkrizno raven, opozarjajo.

Janševa vlada je zato pripravila predlog zakona, po katerem bi se v prihodnjih letih zagotovila sredstva za najpomembnejše investicije v Slovenski vojski v skupni vrednosti 780 milijonov evrov.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je s svojimi vprašanji šokiral ministra za obrambo Mateja Tonina. Poslanec Levice Matej T. Vatovec je s svojimi vprašanji šokiral ministra za obrambo Mateja Tonina. Foto: STA

Levica proti nakupu opreme za vojsko

Na drugi strani pa poslanska skupina Levice zakonu močno nasprotuje. Kot pravijo, je sprejemanje zakona na vladi potekalo za zaprtimi vrati in stran od oči javnosti, ki se z vsebino zakona, razlogi in posledicami njegovega sprejetja ni imela časa seznaniti ali se do tega opredeliti. 

Levica trdi, da bo na podlagi tega zakona Slovenija "po diktatu Nata in za namen sodelovanja v operacijah imperialnega pustošenja po državah svetovne periferije" prikrajšana za 780 milijonov evrov javnega denarja, ki bi ga krvavo potrebovali za investicije v zdravstvu, socialnem skrbstvu in za reševanje drugih težav v državi.

Poslanci so zato v parlamentarno obravnavo vložili celo predlog za razpis posvetovalnega referenduma o tem vprašanju. Ker pa je bila nujna seja odbora za obrambo sklicana že za danes, so v torek predlagali umik točke z dnevnega reda seje. Menijo namreč, da bi morali prej opraviti širšo javno razpravo o investicijah v oborožitev.

Nazadnje so se v proceduro vključili še v opozicijski LMŠ, kjer so v sredo vložili predlog, naj odbor opravi še javno predstavitev mnenj o predlogu zakona, a so po slabih treh urah razprave članice in člani odbora s sedmimi glasovi za in desetimi proti ta predlog zavrnili.

Tonin zgrožen nad vprašanjem poslanca Levice

Na današnji seji je minister za obrambo Matej Tonin med drugim poudaril, da je od poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca dobil vprašanja, ki so tako neprimerna, da ga nekateri sodelavci pozivajo, naj na njih sploh ne odgovori, spet drugi pa ga opozarjajo, da bi z ignoriranjem vprašanj kršil pravila.

Tašner Vatovec je namreč maja na Tonina med drugim naslovil naslednja vprašanja

- Ali se Slovenska vojska ali posamezne enote znotraj nje urijo za primer državljanske vojne? Če da, katere enote se urijo in kaj vse zaobjema takšno urjenje?

- Ali je Slovenska vojska pripravljena za delovanje v državljanski vojni? Če da, kako bi Slovenska vojska delovala v državljanski vojni?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin