SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister Svetlik se bo pogovarjal z vsemi

4

termometer

Minister za delo Ivan Svetlik je po srečanju s predstavniki reprezentativnih invalidskih organizacij poudaril, da so z invalidi "vzpostavili ustrezne osnove za dober dialog".

Kot je pojasnil, so izpostavili zlasti posodobitev nekaterih obstoječih zakonov na področju invalidskega varstva ter sprejem zakona o izenačevanju možnosti.

"Na srečanju smo izpostavili tudi implementacijo sprejete konvencije o pravicah invalidov, ki jo je Slovenija letos podpisala med prvimi državami. Kot prvi rezultat konvencije smo na današnjem srečanju invalidskim organizacijam tekst konvencije posredovali v vseh mogočih oblikah in je tako dostopna za gluhe, slepe in tudi tiste, ki imajo težave z razumevanjem zahtevnejših tekstov," je v izjavi za medije po srečanju s predstavniki invalidskih organizacij dejal minister za delo, družino in socialne zadeve.

Osebna asistenca je pomembna

Ministrstvo bo tako delalo tudi v prihodnje, je zatrdil Svetlik, ki obenem meni, da so "z invalidi vzpostavili ustrezne osnove za dober dialog".

Osebna asistenca je po njegovih besedah že sedaj pomemben del skrbi za osebe s posebnimi potrebami. V te namene država že sedaj uporablja okoli tri milijone sredstev, obseg financiranja pa bo treba prilagajati številu potreb, je še pojasnil minister.

Minister, ki se bo v še v tem tednu srečal tudi z drugimi predstavniki civilnih družb na področju socialnega varstva, je poudaril, da se bo kot minister o vseh težavah pogovarjal s socialnimi partnerji in interesnimi skupinami.

Finančna sredstva morajo postati bolj učinkovita

Predsednik nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Boris Šuštaršič meni, da je varstvo invalidov v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami EU "solidno razvito, je pa nujno, da v skladu s konvencijo o pravicah invalidov povečamo integralnost invalidskega varstva. Finančna sredstva, ki so na razpolago, morajo postati bolj učinkovita, česar si ne predstavljam brez aktivne vloge samih invalidov," je izpostavil Šuštaršič, ki je s srečanjem z ministrom "zadovoljen".

Svetlik je po njegovih besedah zagotovil, da bo z invalidskimi organizacijami vzpostavljal civilni dialog ter da bodo invalidi lahko sodelovali pri ureditvi sistemske zakonodaje. "Zavzemamo se zlasti za sprejetje zakona o izenačevanju možnosti invalidov," je pojasnil Šuštaršič in pri tem izpostavil ureditev osebne asistence.

Predsednica društva za teorijo in kulturo hendikepa (YHD) Elena Pečarič je dejala, da v društvu pričakujejo predvsem sprejetje zakona o osebni asistenci, zaposlovanje na običajnih delovnih mestih in protidiskriminacijsko zakonodajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin