SiolNET. Novice Slovenija
3,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mineva 70 let od zažiga škofa

3,27

termometer

vovk
Leta 1999 so izdali škofijski odlok o začetku postopka njegove beatifikacije. Mnogi mu namreč pripisujejo svetniške lastnosti. Postopek je bil na škofijski ravni končan leta 2007, zadevo pa so poslali v odločanje Svetemu sedežu. Foto: STA

V Katoliški cerkvi na Slovenskem se danes spominjajo 70. obletnice zažiga tedanjega ljubljanskega škofa Antona Vovka. Tega so namreč neznanci, ki jih uradno niso nikoli odkrili, 20. januarja 1952 na železniški postaji v Novem mestu polili z bencinom. Napad je preživel. Ob obletnici bo nadškof Stanislav Zore zvečer daroval mašo v stolnici.

Vovka so pred 70 leti neznanci pričakali na železniški postaji v Bršljinu v Novem mestu, kamor je prispel z vlakom, da bi v bližnjih Stopičah blagoslovil obnovljene cerkvene orgle. Vovk je v napadu utrpel hude opekline. Sicer je preživel, a je posledice čutil vse življenje.

Napadalcev niso nikoli odkrili

Napadalcev niso uradno nikoli odkrili in kaznovali, a so v Katoliški cerkvi na Slovenskem prepričani, da so napad naročile takratne povojne komunistične oblasti, ki so bile sovražno razpoložene do Cerkve.

"Iz poteka dogodkov in ohranjene arhivske dokumentacije Komunistične partije Slovenije je jasno razvidno, da je zažig organiziralo vodstvo partije v sodelovanju s takratno upravo državne varnosti. Neposredni udeleženci zažiga niso bili nikoli kaznovani, še več, oblast se jim je za njihovo dejanje v kasnejših letih bogato oddolžila," so o dogodku ob obletnici zapisali na Slovenski škofovski konferenci.

covid-19 Novice Po spremembah: takšne so včerajšnje številke #video

Njegov prastric Prešeren, škof v postopku beatifikacije

Vovk se je rodil v Vrbi na Gorenjskem, v isti sobi kot njegov prastric, pesnik France Prešeren. Po drugi svetovni vojni je prevzel vodenje ljubljanske škofije. Umrl je leta 1963 v Ljubljani. Leta 1999 so izdali škofijski odlok o začetku postopka njegove beatifikacije. Mnogi mu namreč pripisujejo svetniške lastnosti. Postopek je bil na škofijski ravni končan leta 2007, zadevo pa so poslali v odločanje Svetemu sedežu.

Ob obletnici zažiga bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore v ljubljanski stolnici nocoj daroval mašo za preganjane kristjane.

Violeta Tomić Novice Tomićeva: Najljubši šport Levice je brcanje človeka, ko je na tleh #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin