Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2012,
10.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 4. 10. 2012, 10.12

8 let

Mežiška dolina: analiza krvi otrok kot eden pokazateljev uspešnosti sanacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem v teh dneh staršem triletnikov iz občin Mežica in Črna na Koroškem pošilja vabila na odvzem krvi.

Z ugotavljanjem vsebnosti svinca v krvi najmlajših namreč še naprej merijo tudi uspešnost sanacijskih ukrepov v Mežiški dolini.

Letos precej manj sredstev za sanacijo Program za okoljsko sanacijo zgornje Mežiške doline, ki je zaradi rudarjenja v preteklosti obremenjena s težkimi kovinami, se izvaja od leta 2008. Skupno 15-letni program je predvidel milijon evrov letno za sanacijske ukrepe. Na vladi 20. septembra letos sprejet program ukrepov za letošnje leto pa je ocenjen na 600.000 evrov, pri čemer je okoli 450.000 evrov namenjenih še za ukrepe iz lanskega programa, tako da za letošnje ukrepe ostane okoli 144.000 evrov.

Kot je povedal vodja programa sanacije zgornje Mežiške doline pri ZZV Ravne na Koroškem Matej Ivartnik, bodo letos izvedeni samo najnujnejši ukrepi, tako v okviru ZZV kot tudi v obeh občinah. ZZV bo imel za izvedbo krvnih preiskav tretjino manj sredstev kot lani, manj bo sredstev tudi za druge aktivnosti zavoda.

Tako bodo letos odvzeme krvi opravljali samo pri triletnikih, ne pa tudi pri devetletnikih. Občini pa bosta po Ivartnikovih besedah sredstva namenili za čiščenje cest in varovalno prehrano v vrtcih in šolah, medtem ko za infrastrukturne projekte, med katere spada asfaltiranje prašnih makadamskih cest, sredstev letos zmanjka.

Vsebnosti svinca v krvi otrok padajo Analize krvi triletnikov v minulih letih so pokazale, da se delež otrok, ki imajo v krvi presežene vrednosti svinca, zmanjšuje. Če je še leta 2004, to je štiri leta pred začetkom izvajanja programa, imelo 85 odstotkov triletnikov v krvi prek sto mikrogramov svinca na liter krvi, je lani ta delež prekoračenih vsebnosti znašal okoli deset odstotkov.

"Pokazalo se je, da program deluje, da vsebnosti svinca v krvi otrok padajo," navaja Ivartnik, ki ob tem ugotavlja, da po drugi strani pada tudi intenziteta izvajanih ukrepov. Na ZZV Ravne se zato zavzemajo za nadaljevanje izvajanja sanacijskega programa, pa tudi dopolnitev programa z ukrepi denimo na področju kmetijstva, ki zdaj niso predvideni.

Ne spreglejte