Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2008,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 23. 2. 2008, 12.05

8 let

Mesić izrazil sožalje Türku zaradi smrti Drnovška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v svojem imenu in v imenu hrvaškega naroda izrazil sožalje slovenskem kolegu Danilu Türku zaradi smrti bivšega slovenskega predsednika in premiera Janeza Drnovška.

"S smrtjo Janeza Drnovška je Slovenija izgubila politika, ki je na najvišji funkciji v državi, tako kot s svojim delovanjem pred tem, pustil globoko in neizbrisno sled. Odšel je tudi eden ključnih akterjev dogajanj v jugovzhodni Evropi v končnici dvajsetega stoletja in dosleden zagovornik miru in sodelovanja ter vključevanja tega celotnega prostora v združeno Evropo", je zapisal Mesić v sožalnem pismu.

Skupaj v brezupnem boju za preprečitev vojne

Mesić je ob tem poudaril, da je s smrtjo Drnovška osebno izgubil tako partnerja na politični sceni kot tudi prijatelja. Spomnil je, da je Drnovška spoznal še v času dramatičnega začetka razpada nekdanje Jugoslavije, ko sta bila oba člana predsedstva SFRJ in se brezupno borila, da bi preprečila vojno.

Sanader: Drnovšek je prispeval k izgradnji sodobne in evropske Slovenije

"V času ko celoten slovenski narod žaluje za enim od vodij slovenske samostojnosti in enim najpomembnejših politikov današnje Slovenije, v svojem osebnem imenu in v imenu hrvaške vlada izražam sožalje", je zapisal hrvaški premier Ivo Sanader v sožalni brzojavki slovenskem kolegu Janezu Janši ob smrti Janeza Drnovška.

"Z iskrenim obžalovanjem sem sprejel novico o smrti bivšega predsednika in premiera Republike Slovenije, gospoda Janeza Drnovška. Odhod Janeza Drnovška, ki bo vsem ostal v spominu po nesporni energiji pri ustvarjanju in vodenju svobodne in samostojne Republike Slovenije, je velika izguba za Slovenijo," je še zapisal Sanader in dodal, da je Drnovšek kot premier in predsednik države prispeval k izgradnji sodobne in evropske Slovenije, ki svojo prihodnost utemeljuje na dobrososedskih odnosih z vsemi državami, tudi s Hrvaško.

Solana: Slovenci so izgubili enega od očetov svoje državnosti Slovenci so izgubili enega od očetov svoje državnosti in odličnega človeka, ki je vodil svoj narod v ključnih trenutkih njegove zgodovine, je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana ob smrti nekdanjega predsednika republike in nekdanjega predsednika vlade Janeza Drnovška.

"Zelo sem žalosten, ker je po dolgotrajni bolezni umrl moj dober prijatelj Janez," je poudaril Solana ter izrazil iskreno sožalje njegovi družini in vsem Slovencem. "Zdaj, ko nas je zapustil, se spominjam številnih trenutkov, v katerih so bili njegovi nasveti in izkušnje ključni," je zapisal Solana v sporočilu za javnost.

"Njegovo prijateljstvo in njegovo evropsko prepričanje bosta za vedno ostala v mojem spominu," je poudaril. "Dober človek, odločen zagotoviti, da vrednote strpnosti in solidarnosti vselej prevladajo, nas je zapustil," je sklenil.

Barroso: Drnovšek globoko predan evropskim vrednotam "Janeza Drnovška sem poznal veliko let in vem, kako zelo je bil predan evropskim vrednotam. Drnovška se bomo spominjali kot velikega slovenskega voditelja," je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ob smrti nekdanjega predsednika republike in nekdanjega predsednika vlade Janeza Drnovška.

Drnovšek je po besedah Barrosa državo vodil v času tranzicije v polno samostojnost in demokracijo. "Odigral je ključno vlogo v pripravah Slovenije na vstop v Evropsko unijo, kjer so Slovenci dobili svoje mesto, ki jim pripada v družini evropskih narodov," je dejal predsednik Evropske komisije. Barroso je izrazil prepričanje, da bo Drnovšek s svojo zapuščino venomer zasedal najpomembnejše mesto v zgodovini samostojne Slovenije. Ob smrti Drnovška je predsednik komisije tudi izrazil sožalje njegovi družini in vsem Slovencem.

Napolitano izrazil sožalje ob Drnovškovi smrti Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je ob smrti bivšega slovenskega predsednika in premiera Janeza Drnovška izrazil sožalje svojemu slovenskemu kolegu Danilu Türku. V pismu, ki ga je objavil Napolitanov urad, je zapisal, da ga je novica o Drnovškovi smrti hudo pretresla. "Predsednik Drnovšek je imel pomembno vlogo pri rojstvu Republike Slovenije, ki ji je s svojim pogumom in modrostjo pomagal na poti k samostojnosti," je poudaril Napolitano. Dodal je, da je Drnovšek poleg tega vodil slovensko vključevanje v Evropsko unijo in evroatlantske povezave in je pomembno pripomogel h krepitvi vezi med Slovenijo in Italijo.

"Italija v tem žalostnem trenutku stoji ob strani Sloveniji, s katero jo povezujejo iskrene prijateljske vezi," je še zapisal Napolitano v sožalnem pismu. V njem je predsednika Türka zaprosil, naj v njegovem osebnem imenu in imenu italijanskega naroda prenese globoko in iskreno sožalje tudi svojcem pokojnega predsednika, "velikega protagonista sodobne zgodovine".

Schüssel: Drnovšek je bil velik Evropejec - Evropejec prve vrste Tudi nekdanji avstrijski premier in zdajšnji vodja poslanske skupine Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Wolfgang Schüssel je svojcem nekdanjega predsednika republike in vlade ter vsem Slovencem izrazil globoko sožalje. Izjavil je, da je "pretresen in globoko prizadet" zaradi Drnovškove smrti.

"Drnovšek je bil velik Evropejec - Evropejec prve vrste. Zasluge za izjemen gospodarski in kulturni razvoj Slovenije v zadnjih letih je končno v veliki meri moč pripisati prav njemu," je dodal. Nadaljeval je, da je Slovenija z Drnovškovo smrtjo izgubila "pomembnega človeka in državnika, ki je s svojo vztrajno in daljnovidno politiko ves čas svojega delovanja zaznamoval Slovenijo".

Crvenkovski: Drnovšek je bil velik državnik

Makedonski predsednik Branko Crvenkovski je ob smrti bivšega slovenskega predsednika in premiera Janeza Drnovška izrazil sožalje slovenskemu kolegu Danilu Türku. "Drnovška se bomo spominjali kot velikega državnika, predanega razvoju ter blaginji njegove države in državljanov," je zapisal Crvenkovski v sožalnem pismu. "Makedonija se ga bo spominjala kot osebnosti, ki je dala vsebinski prispevek k razvoju odnosov med državama," je še zapisal Crvenkovski.

Janeza Potočnika smrt Janeza Drnovška globoko pretresla

Evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik je v sožalni izjavi ob smrti bivšega predsednika in premiera Janeza Drnovška poudaril, da ga je njegova smrt globoko pretresla.

"Slovenija je izgubila velikega državnika, ki si je skozi celotno obdobje svojega političnega delovanja prizadeval za razvoj svoje države in blagostanje njenih državljanov. Pomembno je vplival na dogodke od slovenske samostojnosti do njenega polnopravnega članstva v Evropski uniji. Njegova smrt me je globoko pretresla, saj sem ga osebno poznal in z njim tudi tesno sodeloval v času vključevanja Slovenije v Evropsko unijo," je v izjavi zapisal Potočnik. Obenem je izrazil tudi iskreno sožalje Drnovškovi družini.

Tuje tiskovne agencije o smrti Janeza Drnovška Vest o smrti Janeza Drnovška odmeva v svetu. Prve so se na vest o smrti bivšega slovenskega predsednika odzvale tiskovne agencije v sosednjih državah, ameriška AP pa je ob opisu njegove življenjske poti zapisala, da je bil Drnovšek priljubljen politik, ki je pomagal popeljati Slovenijo v neodvisnost leta 1991 in kasneje v Evropsko unijo ter Nato.

Francoska agencija AFP poroča, da 57-letni Drnovšek velja za enega glavnih arhitektov uspešnega prehoda Slovenije iz nekdanje jugoslovanske republike v državo članico Evropske unije.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je prvo novico o Drnovškovi smrti povzela po STA. V daljšem življenjepisu je nato poudarila, da "Janez Drnovšek poleg Milana Kučana velja za najpomembnejšega slovenskega politika zadnjih 20 let ter za najbolj zaslužnega za uspešno ekonomsko in politično tranzicijo ter osamosvajanje Slovenije, kakor tudi za njeno vključitev v EU in Nato".

V izčrpnem analitičnem portretu je Hina med drugim tudi zapisala, da je užival "ugled izrazito pragmatičnega politika in uspešnega pogajalca v odnosih z drugimi državami, kar velja tudi za notranjepolitične odnose pri oblikovanju različnih koalicijskih vlad, ki jih je vodil".

Prvo novico o Drnovškovi smrti je po STA povzela tudi srbska tiskovna agencija Tanjug. Pri tem je dodala, da je bil Drnovšek "pred odcepitvijo Slovenije predsedujoči predsedstvu SFRJ". V portretu pa je zapisala, da je bil Drnovšek "eden od prvih državnikov, ki se je javno zavzel za neodvisnost Kosova, kar je naletelo na ostre odzive v državni skupnosti Srbije in Črne gore".

Nemška dpa navaja tudi, da je bil Drnovšek leta 1989 izvoljen za predstavnika Slovenije v kolektivnem državnem predsedstvu SFRJ in v prvih vrstah doživel razpad večnacionalne države. "Njegovo spretno ravnanje je njegovi domovini olajšalo ločitev od Jugoslavije in leta 1991 razglasitev neodvisnosti. Vrh je bil tedaj umik JLA iz Slovenije po desetdnevni vojni.

O Drnovškovi smrti poročajo tudi TV postaje

O smrti Janeza Drnovška poročajo tudi številne tuje televizijske postaje v živih oddajah in na svojih spletnih straneh. Avstrijska ORF novico postavlja na vrh današnjih zunanjepolitičnih dogodkov, enako hrvaška radio televizija HRT. Med glavne novice dneva je Drnovškovo smrt uvrstil tudi britanski BBC in daljši članek na svoji spletni strani naslovil z Umrl je vodja slovenske neodvisnosti. V njem niza podrobnosti iz Drnovškove delovne in zasebne biografije, omenja tudi, da je Drnovšek zadnja leta napisal tri knjige o duhovnosti, uspešnice v Sloveniji in prevedene v več tujih jezikov.

Ne spreglejte