Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 16.05

8 let

Merc: Vzgojni načrt v osnovnih šolah je zelo škodljiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vzgojni načrt, kot ga določa zakon o osnovni šoli, je zelo škodljiv, meni ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc.

"Nikoli ne moremo izobraževati, da ne bi vzgajali, zato je vzgoja vgrajena že v veljaven učni načrt. Če gremo izven tega, se lahko nekdo spomni in začne vzgajati kakor koli drugače, kar bi bilo pa zelo nevarno," je pojasnil. "Sekte skozi deviacije vstopajo v vzgojni načrt" "Mi vzgajamo v duhu evropske demokracije, katolištva, judaizma in evropske filozofije. To je vgrajeno v naš spoznavni svet, ki ga mi učimo na šoli," je prepričan Merc. Pri vzgojnem načrtu pa se lahko po njegovem mnenju pojavijo "deviacije na vseh nivojih, nastane lahko partikularen odnos do vzgoje, pri čemer lahko razne sekte, scientisti in podobni vstopijo na šolo skozi ta vzgojni načrt". Zato bi ga bilo, kot je dejal, treba takoj ukiniti, saj gre za "zelo amaterski pristop k vzgoji in izobraževanju".

Osnovne šole morajo, kot določa zakon, do danes pripraviti svoj vzgojni načrt. Šole so na podlagi pregleda stanja o tem, kaj jih na vzgojnem področju moti in kje vidijo priložnosti, pripravile koncept oz. smernice, po katerih bodo v prihodnje delovale, je pojasnila predstojnica slovenjgraške območne enote Zavoda za šolstvo Nevenka Štraser.

"Šole naj bolj intenzivno razmišljajo o vzgoji in vrednotah" Zamisel o vzgojnem načrtu je po njenih besedah nastala na ministrstvu za šolstvo, saj so želeli šole spodbuditi, da na bolj intenziven način razmišljajo o vzgoji, vrednotah v šoli in o tem, kako vrednote gojiti. Kot je pojasnila, so šole pripravile dokumente različnega obsega, vsebinsko pa so usklajeni z vrednotami, ki so zapisane tudi v drugem členu zakona o osnovni šoli. Ni tako pomembno, kako obsežen je ta dokument, ampak kakšen proces se je zgodil pri oblikovanju tega dokumenta in kako bo ta v prihodnje zaživel, meni Štraserjeva.

Kot določa zakon o osnovni šoli, morajo šole poleg vzgojnega načrta do začetka prihodnjega šolskega leta pripraviti tudi pravila šolskega reda in hišni red, je še pojasnila.

Ne spreglejte