Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 11. 2020,
18.31

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

11

Natisni članek

maska UKC Maribor

Petek, 13. 11. 2020, 18.31

3 leta, 5 mesecev

Mariborska univerza in UKC skupaj razvila celoobrazne maske #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

11

Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič je danes vodstvu Univerzitetnega kliničnega centra Maribor predal celoobrazne zaščitne maske, ki so jih razvili v skupnem razvojno-raziskovalnem projektu. V sklopu projekta Slomask sicer skupaj z nekaj podjetji še vedno razvijajo tudi pametno in v medicini uporabno masko, ki bo narejena po meri uporabnika.

Dom Petra Uzarja Tržič
Novice Ideja, ki je padla na plodna tla: če ne morejo na obisk, si lahko pišejo vsaj pisma

Zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa, ki je prizadela ves svet, sta Univerza v Mariboru in Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor že v prvem valu s partnerji iz gospodarstva zagnala družbenoodgovoren projekt razvoja zaščitnih mask za medicinsko osebje, piše STA.

Prototip, ki temelji na predelavi potapljaške maske

Takrat so razvili in izdelali uporaben prototip, ki je temeljil na predelavi sicer komercialne potapljaške celoobrazne maske, ob tem pa so jo nadgradili z zaščitnim filtrom. Razvoj zaščitne maske v prvem valu je bila sicer predpriprava na rezervni scenarij, če bi se epidemiološka slika v Sloveniji začela približevati takratnemu črnemu scenariju v sosednji Italiji.

ukc maske | Foto: STA , Foto: STA ,

Obe ustanovi sta v tistem obdobju od trgovca s športno opremo Decathlona kot donacijo prejeli 200 takšnih potapljaških mask, od podjetja Margento R&D pa 200 zaščitnih filtrov. Iz UKC Maribor so v drugem valu epidemije univerzo zaprosili, da maske predela v zaščitne celoobrazne maske. Univerza se je na prošnjo odzvala in s svojimi raziskovalci ter razpoložljivo opremo izdelala prilagoditvene adapterje.

V sklopu projekta Slomask, ki sta ga univerza in bolnišnica zasnovali skupaj s partnerji iz gospodarstva, in sicer podjetji Roto, Miniplast in Sine, se še vedno nadaljuje tudi nadaljnji razvoj zaščitne opreme. Gre za razvojno-raziskovalni projekt, s katerim želijo razviti in zagotoviti ustrezno proizvodnjo pametnih zaščitnih in v medicini uporabnih mask, ki bodo narejene po meri uporabnika.

Športna dvorana Arena, kjer zdravijo covid-19 bolnike
Novice Na Hrvaškem novo rekordno število umrlih s covid-19

Visokotehnološki produkt

Takšna zaščitna oprema bo visokotehnološki produkt, v katerega bodo integrirali vse potrebne senzorje in telekomunikacijske vmesnike za zagotovitev potrebne telemetrije in komunikacije. Prav tako bodo razvili sistem za vpihovanja čistega zraka, kar bo zmanjšalo dihalni napor uporabnika in s tem zagotovilo dobro uporabniško izkušnjo.

Kot še poudarjajo v obeh ustanovah, bo zaščitna maska imela tudi ustrezne rešitve za zdravstveno osebje, ki uporablja očala, ter bo tako tudi tem omogočala nemoteno, a hkrati varno izvajanje medicinskega dela.

ukc maske | Foto: STA , Foto: STA ,

Iz mariborskega kliničnega centra sicer danes poročajo o trenutno 186 hospitaliziranih bolnikih z novim koronavirusom, med katerimi jih je 44 na intenzivnem zdravljenju. Doslej je pri njih umrlo 66 okuženih, medtem ko je bolnišnico zapustilo 288 uspešno ozdravljenih bolnikov.

Oktobra so v svojem urgentnem centru opravili 3.314 prvih pregledov, kar je zaradi aktualnega epidemiološkega stanja 320 manj kot v enakem obdobju lani. Skoraj prepolovilo se je število prvih pregledov v internistični nujni pomoči (710) in v urgentni ambulanti ORL (384), opazno nižje pa so številke tudi na vseh drugih necovid oddelkih, z izjemo onkološke urgentne ambulante, kjer so opravili sedem, leto prej pa pet pregledov, še navaja STA.

Koronavirus Infekcijska
Novice V četrtek več kot 1.500 novih okužb, umrlo je 38 bolnikov
Ne spreglejte