Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
7.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 7.58

8 let

Mariborčani v izbiro novega mestnega prevoznika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mariborski mestni svetniki so na včerajšnji seji v prvem branju podprli odlok o načinu izvajanja mestnega prometa ter o podelitvi koncesije.

Za nadomestilo koncesionarju bo potrebno po njegovem mnenju v prihodnje plačati več kot doslej, čeprav tega, koliko več, tokrat ni povedal. Avtobus po Eisenhutovih besedah naj ne bi bil več namenjen zgolj prevozu šolarjev in upokojencev, pač pa bo pomenil okoljsko pomembno spremembo razmišljanja občanov, a le če jim bo ponujena prijazna in praktična oblika mestnega potniškega prometa. Ob tem je tudi dodal, da na občini ne nasprotujejo enotni mestni vozovnici. Sedanja koncesijska pogodba se izteče julija letos, izvaja pa jo podjetje Veolia Transport Štajerska, s katerim pa je bila mestna občina v preteklih letih večkrat v sporu glede plačevanja koncesijske dajatve in v zvezi s tem celo izgubila sodni spor. V družbi Veolia so nekaj časa razmišljali tudi o tem, da bi koncesijsko pogodbo prekinili, kar pa se ni zgodilo. Mestna občina Maribor ima še vedno v svoji lasti 41 avtobusov, z izjemo petih, kupljenih lani, večinoma že starejših letnikov. Medtem ko v Veolii do objave razpisa ne želijo napovedovati, ali se nameravajo nanj tudi prijaviti, pa so po pisanju časnika Delo zanimanje za koncesijo že pokazali v Ljubljanskem potniškem prometu (LPP). Po besedah vodje prometno-komercialne službe v LPP Jošta Šmajdeka bodo razpis natančno prebrali, nato pa se bodo odločali. LPP trenutno v Ljubljani upravlja 270 vozil, in tudi če bi jih prevzeli še enkrat toliko, s tem ne bi podvojili njihovega dela, je za Delo dejal Šmajdek.

Ko bo omenjeni odlok predvidoma marca sprejet še v drugi obravnavi, bo vodstvo mestne občine s tem dobilo zeleno luč za objavo mednarodnega razpisa za izbiro koncesionarja v naslednjih letih.

Vodja mestnega urada za komunalo in promet Vili Eisenhut je v uvodni predstavitvi odloka med drugim omenil, da ta omogoča nov pristop k izvajanju mestnega potniškega prometa. Omenil je možnost Park & Ride sistema, rumene linije, rezervirane za mestne avtobuse, ter možnost spreminjanja nekaterih sedanjih avtobusnih linij.

Večje nadomestilo za koncesionarja?

Za nadomestilo koncesionarju bo potrebno po njegovem mnenju v prihodnje plačati več kot doslej, čeprav tega, koliko več, tokrat ni povedal. Avtobus po Eisenhutovih besedah naj ne bi bil več namenjen zgolj prevozu šolarjev in upokojencev, pač pa bo pomenil okoljsko pomembno spremembo razmišljanja občanov, a le če jim bo ponujena prijazna in praktična oblika mestnega potniškega prometa. Ob tem je tudi dodal, da na občini ne nasprotujejo enotni mestni vozovnici.

Sedanja koncesijska pogodba se izteče julija letos, izvaja pa jo podjetje Veolia Transport Štajerska, s katerim pa je bila mestna občina v preteklih letih večkrat v sporu glede plačevanja koncesijske dajatve in v zvezi s tem celo izgubila sodni spor. V družbi Veolia so nekaj časa razmišljali tudi o tem, da bi koncesijsko pogodbo prekinili, kar pa se ni zgodilo. Mestna občina Maribor ima še vedno v svoji lasti 41 avtobusov, z izjemo petih, kupljenih lani, večinoma že starejših letnikov.

Se bo prijavila tudi Veolia, sedanji koncesionar?

Medtem ko v Veolii do objave razpisa ne želijo napovedovati, ali se nameravajo nanj tudi prijaviti, pa so po pisanju časnika Delo zanimanje za koncesijo že pokazali v Ljubljanskem potniškem prometu (LPP). Po besedah vodje prometno-komercialne službe v LPP Jošta Šmajdeka bodo razpis natančno prebrali, nato pa se bodo odločali. LPP trenutno v Ljubljani upravlja 270 vozil, in tudi če bi jih prevzeli še enkrat toliko, s tem ne bi podvojili njihovega dela, je za Delo dejal Šmajdek.

Ne spreglejte