Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 1. 2013,
20.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 12. 1. 2013, 20.37

7 let, 12 mesecev

Makarovič: Padec vlade je praktično neizogiben

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Darko Štrajn je prepričan, da bi bilo vztrajanje pri tej koaliciji hujše od skorajda vsake druge možnosti, Matej Makarovič pa predvideva, da bomo najverjetneje dobili koalicijo DL in DeSUS s PS in SD.

Slovenija se je v zadnjih dneh znašla v globoki politični krizi. Potem ko je Komisija za preprečevanje korupcije objavila poročilo, ki predsedniku vlade in SDS Janezu Janši in predsedniku PS Zoranu Jankoviću očita, da sta večkrat in sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo, je prišlo do resnih trenj znotraj vladne koalicije. Makarovič: DL in DeSUS nimata zagotovljenega ponovnega vstopa v DZ Politični analitik Matej Makarovič meni, da je padec vlade praktično neizbežen, drugo vprašanje po njegovem pa je, ali si bodo tisti, ki bodo to vlado zrušili, upali nato tvegati predčasne volitve. "Stranki, kot sta DL in DeSUS, namreč nimata zagotovljenega ponovnega prestopa parlamentarnega praga," je dodal. Štrajn: V nekaterih strankah ne razumejo sporočil dozdajšnjih slovenskih vstaj Da se bodo spremenile določene stvari v sestavi vladajoče koalicije, je prepričan tudi politični analitik in predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn. Meni, da je zaradi nepredvidljivosti nekaterih akterjev, zlasti Janeza Janše, težko napovedati, kaj se bo na koncu izcimilo. Po tem, kar je sklenila DL, in po tem, kar zastopa NSi, Štrajn meni, da v nekaterih strankah ne razumejo čisto dobro sporočil dozdajšnjih slovenskih vstaj, da "Slovenija zavrača tak program izhoda iz krize, kot ga ponuja ta koalicija". "Če ta koalicija ni sposobna ponuditi drugačnega programa, ki ne bi temeljil na neoliberalnih dogmah, temveč na idejah, ki temeljijo bolj na krepitvi socialne države kot njenega uničevanja, se mora umakniti," je še povedal in dodal, da je Janša osebno sicer problematičen politik, ampak je vendarle samo ena oseba. "Večji problem je to, kar dela cela ta garnitura." "Nova vlada v okviru te koalicije je malo verjetna" Makaroviču se zdi nova vlada v okviru te koalicije malo verjetna. "Janez Janša bi v SDS sicer lahko našel kakšnega primernega naslednika, vendar ni posebej verjetno, da bi se za to odločil v trenutnih okoliščinah," je dodal. Štrajn pa je dejal, da kolikor "poznamo Janeza Janšo, je precej verjetno, da bo zadeve pretehtal tako, da bo šel na koncu v spopad, ki bo tvegan zanj in za vso Slovenijo". Janša po njegovem verjetno domneva, da lahko s svojimi medijskimi ešaloni in s kampanjo laži spet prepriča velik del slovenske javnosti. Druga možnost pa je po njegovih besedah ta, da bi se dogovorili tako, da bi Janšo skrili nekam v ozadje in nadaljevali s to koalicijo, kar pa bi pomenilo podaljševanje tega stanja.

Bodo stranke tvegale s predčasnimi volitvami? Kakšna pa je verjetnost, da še v okviru tega sklica parlamenta dobimo novo koalicijo? "Ker je malo verjetno, da bi DL in DeSUS tvegali predčasne volitve, na katerih lahko izpadeta iz parlamenta, in ker bi predčasne volitve bistveno oslabile tudi Pozitivno Slovenijo, je zelo verjetno, da bodo te stranke postale jedro nove koalicije, ki se bo poskušala z oblikovanjem nove vlade izogniti predčasnim volitvam," je povedal Makarovič. Dodal je, da če jih ob tem ne bo motilo, da Janković ostaja župan, čeprav so zahtevali tudi njegov odstop, bo to sicer precej nenačelna, a vendarle kar verjetna politika.

"Zdajšnja poslanska struktura si ne želi, da bi prezgodaj zapustila parlament" Štrajn pa meni, da je ta možnost verjetno približno enako verjetna kot predčasne volitve. "Je pa jasno vidno, da si ta zdajšnja poslanska struktura ne želi, da bi prezgodaj zapustila parlament. To je vidno tako pri trenutni koaliciji kot pri Jankovićevi stranki. To lahko vpliva na to, da bi se šli igre nekih provizornih rešitev." Ko je govora o novem predsedniku vlade, pa se Štrajnu zdi pomembneje "kaj" kot "kdo". "Mislim, da bi slovenski politični dialog veliko pridobil, če bi se usmeril predvsem na "kaj", potem pa se že najde tisti "nekdo", ki ima nekaj več kakovosti, da bi lahko koga prepričal," je še povedal. Ob tem je spomnil tudi na možnost, da bi se lahko tudi iz tega vrenja slovenskih vstaj in različnih civilnih iniciativ oblikovala neka skupina, ki bi se lahko pojavljala na volitvah.

Makarovič: Najbrž bomo dobili koalicijo DL in DeSUS s PS in SD Makaroviču se sicer tehnična vlada ne ni zdi verjetna možnost. "Tehnične vlade seveda ne bomo dobili, ker bi lahko o čem takem govorili le, če bi imela podporo vseh najmočnejših strank, torej tudi SDS. Dobili bomo najbrž koalicijo DL in DeSUS s PS in SD, ker pa bo mandatar verjetno formalno nestrankarska oseba, jo bodo poskušali prikazati kot tehnično, čeprav to seveda ne bo," je povedal Makarovič. Po njegovih besedah je morda tu določena uganka le politika SD, ki bi ji predčasne volitve, na katerih bi prav realno lahko zmagala in postavila lastnega mandatarja, sicer gotovo bolj ustrezale. "A tu bomo spet videli, koliko stranke sledijo lastnim interesom in koliko stricem iz ozadja," je sklenil Makarovič.

Štrajn: Vztrajanje pri tej koaliciji bi bilo hujše od skorajda vsake druge možnosti Štrajn pa je dejal, da bi bilo vztrajanje pri trenutni koaliciji hujše od skorajda vsake druge možnosti. Ob tem je dejal, da kdorkoli bo prišel, pa naj se še tako sklicuje, da izvira iz struktur ljudstva, da ima neskončen ugled in da je nekoruptiven, bo moral ponuditi nek prepričljiv načrt za reševanje krize. "To, kar želimo slišati, je neka drugačna možnost, kot je zdajšnja," je še povedal Štrajn.

Ne spreglejte