Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2011,
7.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 23. 11. 2011, 7.02

8 let

"Maister je pokazal pot za vzpostavitev ozemeljske celovitosti Slovenije"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
General Maister je v težkih časih, takoj po koncu prve svetovne vojne, pokazal pot za vzpostavitev ozemeljske celovitosti Slovenije, je na slovesnosti ob dnevu Rudolfa Maistra dejal predsednik Türk.

Kot je dejal predsednik Danilo Türk, je bila v zavesti Maistrovih borcev beseda vojaška čast trdno zasidrana in razumljena kot stvar domoljubja, borci pa so se zavedali, da se borijo za slovensko ozemlje in za svoje ljudi.

"Enake vrednote goji tudi današnja Slovenska vojska" "Njihov pogum je bil potrjen v vsaki vojaški akciji znova. Vedno znova sta bila izkazana tovarištvo ter predanost skupni stvari. Tako se je oblikovala zasnova vojaške časti slovenskega vojaka, ki mora biti vir navdiha in spoštovanja tudi danes," je dejal Türk in dodal, da so bile te vrednote trden temelj slovenske partizanske vojske, enake vrednote pa goji tudi današnja Slovenska vojska.

Dvajset let po osamosvojitvi smo Slovenci po njegovih besedah dokončno izoblikovani v politični narod z lastno, uspešno državo. Vprašanje pa je, ali smo dobro pripravljeni za vse izzive in vse odgovornosti, ki gredo s tem, je dejal predsednik republike in se vprašal, kaj moramo storiti, kako moramo ravnati, da se kot Slovenci s svojim jezikom in kulturo ter lastnim, uspešnim nacionalnim gospodarstvom, obdržimo v tem globaliziranem svetu.

"Skrb za materialno blaginjo ni dovolj" "Očitno je, da se mora Slovenija v Evropi in svetu obnašati samozavestno, kar pomeni, da mora nastopati kompetentno in inovativno. Biti moramo načelni in samozavestni, imeti dobro znanje in dognana stališča o pomembnih in poglavitnih vprašanjih, ki vplivajo in zanimajo vse. Da bi dosegli opisano raven obnašanja, pa ni dovolj samo skrb za materialno blaginjo," si je odgovoril Türk.

Kot je poudaril, je zato izročilo generala Maistra živo in aktualno ter vredno posnemanja vseh nas tudi danes. Vendar se zavedajmo, je dejal Türk, da bomo pri teh dejavnostih vzdržali samo, če bomo zagotovili kohezivnost in vero v prihodnost naše družbe in vero v našo domovinsko zavest.

"Imamo vse razloge za samospoštovanje" "Svet nas dojema kot uspešno državo. Imamo vse razloge za samospoštovanje. To samospoštovanje in ugled moramo v polni meri izraziti v naših dejanjih in v vseh naših odnosih, z Evropo in s svetom. Tudi v naporih za premagovanje krize evrskega območja in v snovanju naših lastnih ukrepov za premagovanje krize, ki je evropska in svetovna," je še povedal Türk.

Maistru so se poklonili tudi v prestolnici V prestolnici so se medtem Maistru poklonili pri njegovem spomeniku na Trgu OF, kjer so vence položile delegacije ministrstva za obrambo, Mestne občine Ljubljana in Zveze društev general Maister. Zbrane sta nagovorila ministrica za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Ljubica Jelušič in ljubljanski župan Zoran Janković. Vence so zatem položili tudi pred spomenikom Rudolfa Maistra pred zgradbo obrambnega ministrstva.

Ne spreglejte