Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 11. 2013,
17.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropska ljudska stranka SDS

Sreda, 13. 11. 2013, 17.54

6 let, 7 mesecev

Lukšič: Evropski konservativci zgolj branijo svoje ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko iz Bruslja prihajajo pozitivne novice o reformnih prizadevanjih Slovenije, Evropska ljudska stranka poziva k sprejetju lustracijskih zakonov, opozarjajo v Pozitivni Sloveniji (PS).

Tudi Socialni demokrati so se ostro odvali na sporočilo Evropske ljudske stranke (ELS), ki je izrazila zaskrbljenost zaradi razmer v Sloveniji in prvostopenjske obsodbe predsednika SDS Janeza Janše zaradi korupcije v zadevi Patria. V SLS poudarjajo predvsem težave v slovenskem pravosodju, evropski poslanec Lojze Peterle iz stranke NSi, ki pripada politični skupini ELS, pa pravi, da je ELS očitno videla razloge, da izrazi svojo zaskrbljenost. "Podobno zaskrbljenost je izrazila tudi v kakšnih drugih primerih, na primer pri Juliji Timošenko," dodaja.

Vrednota konservativcev je avtoritarno vladanje "Gre za stopnjevanje pritiska na sodišče s strani SDS. Ta praksa razkriva vrednote vseh evropskih konservativcev, ki zgolj branijo svoje ljudi in svoje interese. Radi bi avtoritarno vladali, zato bi vse politične nasprotnike nagnali s prizorišča. Na evropskih volitvah bo treba to ponudbo zavrniti z veliko večino," nam je v odzivu sporočil predsednik SD Igor Lukšič.

Navodila o lustraciji Poslanka PS Janja Klasinc pa sporočilo ELS povezuje z današnjimi bruseljskimi ocenami Slovenije. "Medtem ko vlada Alenke Bratušek dela vse, da bi Slovenijo rešila, da bi čim prej izšla iz težke finančne krize in da bi zagnala gospodarstvo, od evropske desnice dobivamo navodila o lustraciji."

V SDS šepetajo Klasinčeva je prepričana, da je do sporočila prišlo po "prišepetavanju" iz Slovenije, skrbi pa jo politika SDS, ki notranjepolitična vprašanja rešuje na mednarodnem področju. "Izjava ELS je vsekakor prezgodnja. To je popolnoma napačen pristop, tako se ne dela. V Sloveniji razsojajo sodišča, ne strankarska razsodišča. PS takšno prakso domačih ali tujih strank obsoja," je dejala predsednica odbora državnega zbora za zunanjo politiko.

Klasinčevo skrbi pričakovanje ELS, da se bo obravnava na drugi stopnji v primeru Janša odvila v "predpisanem obdobju" treh mesecev. "Naše pravosodje tega roka ne pozna. Tisti, ki so jim to prišepnili, imajo napačne informacije ali pa so to naredili namenoma."

Usodni poletni obisk Današnje sporočilo ELS je sicer povezano tudi s poletnim obiskom visokega predstavnika ELS Jerzyja Buzka, ki je preverjal navedbe SDS o stanju demokracije v državi. Klasinčeva je dejala, da ELS po njenih informacija poročila Buzka še ni obravnavala.

Ujetost in zloraba Klasinčeva meni, da je ELS ujetnica SDS in da jo "nekateri posamezniki" največje slovenske opozicijske stranke zlorabljajo. Dejala je tudi, da v SDS "pozivajo k črnim scenarijem, ki kličejo trojko". Trojko so klicali že v času Janševe vlade, kar je pomenilo, da tista vlada ni imela odgovorov na krizo. "Posledica je bil poziv, pridite Evropejci, evropska trojka, rešite nas tako, da bodo naši ljudje slabše živeli," pravi poslanka največje vladne stranke.

Evropski pritisk na neodvisno slovensko sodstvo Klasinčeva še meni, da sporočilo ELS kaže na politični pritisk evropske stranke na neodvisno sodstvo v Sloveniji, ki je polnopravna članica EU. "To so morda hude obtožbe, a to je dejstvo. Globoko upamo, da se vsakdanja praksa politike SDS v Sloveniji ne bo prenesla na evropski parket."

Rožice in katastrofa Gre namreč za politiko reševanja notranjepolitičnih vprašanj na mednarodnem področju. "Dokler je ta stranka na oblasti, v Sloveniji cvetijo rožice. Naslednji dan, ko stopi na politično prizorišče kakšna druga stranka, pa je v Sloveniji katastrofa."

Kje je hitrejše pravosodje? V NSi, ki je skupaj s SLS in SDS članica ELS, se še ne odzivajo, predsednik ljudske stranke Franc Bogovič pa pravi, da v njegovi stranki ves čas vztrajajo, da mora pravosodni sistem delovati hitro. Delno o tem govori tudi omenjena resolucija ELS in v tem delu se v SLS s tekstom strinjajo.

SLS je o obsodbi Janše povedala že vse O sodbi Janši, ki jo komentirajo v ELS, Bogovič pravi, da so se o njej že opredelili. "Ne želimo komentirati odločitev sodišča. Vsekakor pa menimo, da slovenski sodni sistem deluje prepočasi in da bi morali biti prednostno obravnavani tisti, ki smo akterji v političnem prostoru, in tisti, ki so udeleženi v procesih, povezanih z gospodarskim kriminalom. Tako bi se dvomi čim prej razčistili, krivi pa bi bili obsojeni."

Bogovič ne bi bil lustriran O lustraciji pa Bogovič pravi, da so v SLS o tem govorili že v začetku 90. let, ko so sprejeli kongresno resolucijo o totalitarnih sistemih in o aktivnih ljudeh iz prejšnjega sistema. "Bojim se, da če bi bili lustracijski postopki popolnima izvedeni, marsikdo od aktivnih politikov ne bi sodeloval v političnem življenju. Sam nisem med tistimi mnogimi danes aktivnimi politiki v različnih strankah, ki bi imel resnične težave, če bi bila lustracija 100-odstotno izvedena."

Peterle: Resolucije nikoli niso zadeva trenutka ali osamljene politične volje Evropski poslanec Lojze Peterle, ki pripada politični skupini ELS, nam je povedal, da resolucije, kot je ta o Sloveniji, pri ELS nikoli niso zadeva trenutka ali osamljene politične volje. "Pripravljena je bila tudi na podlagi Buzekovega poročila z nedavne misije v Sloveniji. Razvoj v Sloveniji je pritegnil pozornost ELS, ki je na skupščini resolucijo sprejela soglasno," je povedal.

Kot še pravi Peterle, obnašanje Slovenije glede odprave posledic komunističnega režima ni v skladu s priporočili parlamentarne skupščine Sveta Evrope. "ELS je jasno in odločno reagirala in se bo v prihodnje vprašanjem nedokončane tranzicije in nejasnega odnosa do totalitarne preteklosti v državah članicah še bolj posvetila. Glede sodstva je ELS očitno videla razloge, da izrazi svojo zaskrbljenost. Podobno zaskrbljenost je izrazila tudi v kakšnih drugih primerih, na primer pri Juliji Timošenko." Peterle še dodaja, da je vredno prebrati tudi prvo točko resolucije, "ki govori o krizi in se sklicuje na Evropsko komisijo, ki je letos spomladi ugotovila pri nas nezadovoljivo stanje v sodstvu".

Čakamo še na odziv predsednikov Državljanske liste in stranke upokojencev, Gregorja Viranta in Karla Erjavca.

Ne spreglejte