SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lokalne volitve bodo 10. oktobra

3

termometer

 | Foto:
Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je za 10. oktober razpisal lokalne volitve. V skladu s podpisanim aktom o razpisu volitev bodo roki za volilna opravila začeli teči 9. avgusta.

Predsednik DZ je razpisal redne volitve v občinske svete in redne volitve županov, medtem ko bodo volitve za svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti za isti dan razpisali župani. Zakon namreč določa, da tudi volitve v svete ožjih delov občin potekajo sočasno kot redne volitve v občinske svete. Sočasno z lokalnimi volitvami pa potekajo tudi volitve v občinske svete narodnih skupnosti italijanske oz. madžarske narodnosti.

Drugi krog običajno 14 dni po prvem Gantar je pojasnil, da se za zadnji možni rok, nedeljo, 17. oktobra, ni odločil zaradi drugega kroga volitev. Pri županskih volitvah namreč v primeru, da noben od kandidatov ne dobi večine glasov, o zmagovalcu odloča drugi krog in kot pojasnjuje Gantar, je ta običajno 14 dni po prvem. Če bi bile volitve 17. oktobra, bi drugi krog padel na praznično nedeljo, 31. oktober, dan pred dnevom mrtvih, kar pa so ocenili kot "neprimeren termin". Zato je izbral drugi skrajni rok.

"Demokracija ne pomeni le volitev v DZ in državni svet, ampak se veliko tega, kar je pomembno za vsakodnevno življenje ljudi, dogaja na lokalnih ravneh, je v pristojnosti lokalnih skupnosti, predvsem občin, in tudi županov," je poudaril predsednik DZ. Pričakuje, da bo volilna kampanja živahna in raznovrstna v različnih lokalnih okoljih in bo v veliki meri vplivala tudi na "politično barvitost in podobo jesenskega časa".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin