SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubljansko višje sodišče začenja s programom mediacij v pritožbenem postopku

1

termometer

Višje sodišče v Ljubljani kot prvo v Sloveniji začenja s programom mediacij v pritožbenem postopku, so sporočili z omenjenega sodišča.

Kot so zapisali, gre pri mediaciji za hiter, zaupen in učinkovit način reševanja sporov, ki je zaenkrat brezplačen. Mediacija je postopek načina reševanja sporov, v katerem stranke prostovoljno ob pomoči nevtralne tretje osebe (mediatorja) skušajo doseči mirno rešitev spora, ki izvira iz pogodbenega ali drugega pravnega razmerja ali je v zvezi z njim. Stranki lahko sami predlagata mediacijo Na Višjem sodišču v Ljubljani ob tem navajajo, da že sedaj nimajo sodnih zaostankov, in dodajajo, da bodo tako stranke tudi po sodbi sodišča prve stopnje in pred odločanjem pritožbenega sodišča imele možnost dogovora o tem pravnem sporu ali tudi o drugih odprtih sporih. S pomočjo izkušenih mediatorjev se bodo lahko dogovarjale v družinskih, civilnih, gospodarskih sporih in sporih v izvršbi. Stranki lahko namreč sami predlagata mediacijo ali sprejmeta ponudbo sodišča.

Kot razloge za mediacijo v pritožbenem postopku so navedli: šele z razrešitvijo pravno pomembnega dejstva se stranki lahko začneta pogajati, nobena stranka ni zadovoljna z uspehom v pravdi, stranki želita ohraniti poslovni odnos brez položaja poraženca in zmagovalca v pravdi, stranki želita prekiniti negotovost glede možnega stečaja, negativne publicitete, želita ohraniti zaupnost podatkov ali pa so vmes nastopile spremenjene okoliščine, ki lahko vplivajo na odnos med strankama.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin