SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubljana se bo lahko zadolžila za do 50 milijonov evrov

2

termometer

Ljubljanski mestni svet je potrdil predlagani rebalans proračuna MO Ljubljana, ki predvideva povišanje zadolževanja na 50 milijonov evrov in zmanjšanje prihodkov v proračun na 260 milijonov evrov.

Opozicijski svetniki so bili do predloga rebalansa, že drugega letos, kritični, a je predlog kljub temu dobil zadostno podporo.

Rebalans predvideva zmanjšanje prihodkov v proračun za dobrih 40 milijonov evrov na 260 milijonov evrov. Odhodki pa se bodo glede na rebalans zmanjšali glede na predvideno za skoraj 16 milijonov evrov na dobra 302 milijona evrov.

"Zgornji limit" občine za zadolževanje - 149 milijonov evrov Z rebalansom so mestni svetniki med drugim odobrili tudi povečanje zadolževanja občine za 50 milijonov evrov na skupno 107 milijonov evrov. Načelnik oddelka za finance Mestne občine Ljubljana (MOL) Stevo Lekić je glede tega pojasnil, da je "zgornji limit" občine za zadolževanje 149 milijonov evrov.

MOL zaradi spremembe zakona ob 110 milijonov evrov Lekić je svetnike uvodoma spomnil, da je MOL zaradi spremembe zakona o financiranju občin lani in letos skupno ob 110 milijonov evrov. Zato so, tako Lekić, ta sredstva zagotovili s prodajo stvarnega premoženja občine v višini 85 milijonov evrov.

"V kolikor se ta primanjkljaj ne bo korigiral, bo MOL v zagati"

Ob tem je opozoril, da sta prodaja občinskega premoženja in zadolževanje zelo kratkoročna ukrepa, saj MOL nima na zalogi stvarnega premoženja za nadaljnjo prodajo v prihodnje, zakon pa jih omejuje tudi pri jemanju kreditov. "V kolikor se ta primanjkljaj prihodkov v prihodnje ne bo korigiral, bo MOL v zagati," je opozoril.

Jazbinšek: MOL teh kreditov ne rabi Mestni svetnik Zelenih Miha Jazbinšek je glede povečanja zadolževanja občine prepričan, da "MOL teh kreditov ne rabi". "Ta rebalans je čuden. Rebalansirati želijo nerealno načrtovane prihodke s 300 na 260 milijonov evrov. Številke so načrtovane izrazito nerealno. Tudi stanovanjski sklad bi lahko za nova stanovanja počakal vsaj na januar 2009," je ocenil Jazbinšek.

Županu Zoranu Jankoviču je ob tem očital, da je cilj tega rebalansa "do 20. inkriminirati odhajajočega ministra za finance Bajuka, da bi podpisal prazne papirje soglasje za zadolževanje. S tem nastavlja Jankovič mino prihodnjemu predsedniku vlade in ministru za finance".

"Za 745.000 evrov se znižujejo sredstva za socialno pomoč občanom"

Mestni svetnik LDS Slavko Ziherl je kritično ocenil zmanjševanje sredstev za socialo in šolstvo. "Za 745.000 evrov se znižujejo sredstva za socialno pomoč občanom. Ko primerjamo financiranje zdravstva in sociale s sprejemom rebalansa, se vračamo na stanje v letih 2003 in 2004, čeprav so potrebe v vseh teh letih porasle. To je zaskrbljujoče. Ta rebalans nakazuje, da bo MOL v prihodnje postala bleščavo mesto, v katerem bodo nekateri živeli bedno življenje," je prepričan mestni svetnik.

Kovačič (SDS) meni, se v MOL slabo načrtuje To, da se obravnava rebalans, pomeni, da lani sprejeti proračun ni bil realen, pa je ocenil svetnik SDS Dimitrij Kovačič. Eden od možnih razlogov je po njegovem mnenju slabo načrtovanje. To, da je to že drugi popravek, je "kar izjemna situacija", je ocenil Kovačič, ki je meni, da načrtovanje ob pripravi proračuna ni bilo najboljše. "Tudi pripravljavcem proračuna je jasno, da 60 milijonov evrov, ki jih je država 'pokradla' občini, ne bo nazaj. Sami se zavedate, da je to nerealno in da vam tudi nova vlada te krivice ne bo odpravila," je dodal.

Sušnik: Stanovanja, ki jih ponuja Vegrad, ne obstajajo

Glede predloga iz rebalansa, ki predvideva nakup stanovanj, ki jih bo podjetje Vegrad zgradilo v Šiški, za Javni stanovanjski sklad MOL, je svetnik SDS Peter Sušnik opozoril, da "stanovanja, ki jih ponuja Vegrad, ne obstajajo, ne bodo obstajala ob koncu leta, vprašljivo pa je tudi, ali bodo dokončana prihodnje leto - glede na plačilno nedisciplino Vegrada. Nekdo želi, da mi vzamemo kredit namesto Vegrada in mu financiramo izgradnjo, obresti pa ostanejo nam," je prepričan Sušnik. Glede tega je župan Zoran Janković poudaril, da bo občina Vegradu plačevala za stanovanja "po fazah glede na izvedeno".

Kljub kritičnosti opozicijskih svetnikov je večina v mestnem svetu predlog rebalansa potrdila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin