Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
15.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 15.32

8 let

KSJS: Poseg v plače bi pomenil kršitev že podpisanega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsakršno enostransko ravnanje vlade v zvezi s plačami v javnem sektorju bi pomenilo neposredno kršitev podpisanega dogovora, opozarja Konfederacija sindikatov javnega sektorja.

Če bi do tega prišlo in bi vlada kljub vsemu posegla v plače v javnem sektorju, bi se predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) takoj ponovno sestalo in se na podlagi formaliziranega vladnega predloga opredelilo o ukrepih oziroma sindikalnih aktivnostih, s katerimi bi odgovorili na tak vladni predlog, je po seji predsedstva KSJS povedal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Štrukelj: Zaenkrat se na stavko še ne pripravljamo Pojasnil je, da predsedstvo danes ni napovedalo stavke oziroma se ni začelo pripravljati nanjo, je pa nakazalo, da bi, če bi prišlo do znižanja plač, razmišljalo tudi o tej možnosti.

Štrukelj: Uradnega dokumenta o morebitnem znižanju plač še nismo prejeli

Predsedstvo konfederacije se je po Štrukljevih besedah ukvarjalo z "neko dovolj nenavadno situacijo", ko je predsednik vlade na novinarski konferenci, sicer namenjeni komentiranju makroekonomske situacije v državi, poudaril, da bo treba plače v javnem sektorju znižati. KSJS, dodaja njen predsednik, doslej ni prejela nobenega dokumenta oziroma predloga, ki bi to stališče predsednika vlade tudi formalno dokumentiral.

"Kar je podpisano velja in je dovolj" Ob tem je Štrukelj spomnil, da je ob podpisu sprememb kolektivne pogodbe za javni sektor konfederacija oziroma sam opozoril, da pričakujejo, da vlada ne bo čez dva meseca ponovno prišla s predlogom za znižanje plač, pa tudi ministrica za javno upravo in minister za finance sta "eksplicitno potrdila, da to, kar je podpisano, velja in je dovolj".

Štrukelj: Zgodba s plačami naj bi bila za letos zaključena

"Po našem razumevanju je zgodba s plačami letos, če spoštujemo dogovor in spremembo kolektivne pogodbe, končana," je poudaril Štrukelj. Zato po njegovih besedah nasprotujejo vsakršnemu predlogu za znižanje plač v javnem sektorju, "še zlasti, ker imajo vedno močnejši občutek", da vlada ni pregledala vseh možnosti, ki jih ima za pridobitev dodatnih sredstev za lajšanje krize.

"Vlada ni pregledala vseh možnosti" Štrukelj je omenil sistem javnih naročil, pa nakupe opreme nepremičnin, ki jih opravlja vlada in za katere so v rebalansu državnega proračuna namenjena "velika sredstva", ter predlagal tudi razmislek o smiselnosti oz. nujnosti nakupov vojaške opreme v času, ko je bistveno, da bi reševali delovna mesta.

"Socialni dialog bi morali še poglobiti" V KSJS, ki ima 75.000 članic in članov, so trdno prepričani, da je socialni dialog ključnega pomena za to, kako bo Slovenija premagala zdajšnje težave. In ta dialog se mora po njihovem prepričanju še poglobiti.

"Pogajanja za odpravo anomalij se še zdaj niso začela" Opozarjajo tudi na dogovor med vlado in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, da se bodo takoj po podpisu sprememb kolektivne pogodbe za javni sektor nadaljevala pogajanja za odpravo anomalij, ki zdaj obstajajo v plačnem sistemu. Vladno stran pozivajo k tem pogajanjem, saj se ta še niso začela.

Ne spreglejte