Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
20.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 20.34

8 let

Kramberger: Velikonočna skrivnost je srce naše vere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Krščanska vera živi iz velikonočne skrivnosti, to je srce naše vere, je v praznični poslanci dejal mariborski nadškof Franc Kramberger.

Krščanska vera živi iz velikonočne skrivnosti, to je srce naše vere, je v praznični poslanci dejal mariborski nadškof Franc Kramberger. Iz te skrivnosti črpa Cerkev moč za svoje delovanje, zato po njegovem apostol Pavel upravičeno pravi: "Če Kristus ni vstal, je prazno naše oznanilo, prazna naša vera, smo od vseh ljudi najbolj pomilovanja vredni". Velikonočna skrivnost je navdih za Cerkev Velika noč je največji in najpomembnejši praznik krščanstva. Iz velikonočne skrivnosti črpa Cerkev moč za vso vsebino svojega poslanstva. Vse njeno delo in vsi prazniki v cerkvenem letu so prežeti s Kristusovim vstajenjem od mrtvih, saj je vsaka nedelja "velika noč v malem", pravi mariborski nadškof metropolit Kramberger.

Po njegovih besedah vsaka nedelja in vsak praznik dobivajo svoj sijaj od velike noči. To pojasnjuje s sporočilom apostola Pavla, ki pravi, da je prazna naša vera, če Kristus ni vstal. A takoj zatem po nadškofovih besedah Pavel zatrdi, da je Kristus vstal od mrtvih, "kakor da nam hoče reči: Bodite brez skrbi! Vaše življenje ima svoj smisel in vsebino! Vaša vera ni prazna, ima trdne temelje! Vaše upanje ima zagotovilo uresničenja".

Velika noč izvira iz osvoboditve Judov iz egiptovske sužnosti Velika noč ima svoje korenine v zgodovini judovskega izvoljenega ljudstva. Ves narod se je namreč vsako leto spominjal svoje osvoboditve iz egiptovske sužnosti, to je bila zanje velika noč ali pasha, je pojasnil Kramberger. Toda ta judovska velika noč je bila po njegovih besedah le podoba in v dejanju izrečena napoved Kristusove velike noči. "On je kakor novi Mojzes izpeljal ne le izraelski narod, marveč vse človeštvo iz sužnosti greha v svobodo Božjih otrok, iz teme v luč, iz smrti v življenje," pravi nadškof.

Po njegovih besedah je za križem na Golgoti, znamenjem največjega zanikanja Boga, na velikonočno nedeljo vzšlo sonce odrešenja, zmaga ljubezni nad sovraštvom velikega petka, zmaga luči nad temo zla in hudobije, zmaga življenja nad smrtjo, upanja nad obupom.

Tudi za nas je Odrešenik s svojim vstajenjem naša rešitev, upanje in veselje, poslanico sklene Kramberger, ki vsem vošči blagoslovljene in vesele velikonočne praznike.

Ne spreglejte