Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
30. 12. 2020,
13.30

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,61

107

Natisni članek

FIFA Tomaž Vesel KPK

Sreda, 30. 12. 2020, 13.30

3 leta, 3 mesece

KPK nima dokumentacije o Veselovi dejavnosti na Fifi

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,61

107

Tomaž Vesel, Računsko sodišče | Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je zagotovil, da je pripravljen javno objaviti naznanilo o sodelovanju s Fifo, ki ga je poslal, KPK in odgovor, ki ga je dobil s strani komisije. | Foto STA

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je zagotovil, da je pripravljen javno objaviti naznanilo o sodelovanju s Fifo, ki ga je poslal, KPK in odgovor, ki ga je dobil s strani komisije.

Foto: STA

KPK nima dokumentacije z mnenjem o nezdružljivosti funkcij in nasprotju interesov pri opravljanju dodatne dejavnosti pri Fifi, ki naj bi ga pred leti izdala predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu. "To me čudi. Dokumentacijo sem pripravljen javno objaviti sam. Takratni predsednik KPK Boris Štefanec mi je zagotovil, da gre za športno udejstvovanje in s tem izjemo po zakonu," pravi Vesel. 

Peter Jančič
Mnenja Funkcionar Fife Vesel pomaga rušiti vlado

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v svojem dokumentarnem gradivu omenjenega mnenja ni našla, zato vsebine ne more komentirati. "Po razpoložljivih informacijah je šlo pri podaji mnenja o opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) za neposredno komunikacijo med predstojnikoma obeh organov, kar lahko potrdi nekdanji predsednik Komisije Boris Štefanec," so ob tem pojasnili.

KPK prejela prijavo zoper Vesela

Na KPK so dodali, da so v zvezi z opravljanjem dodatne dejavnosti predsednika računskega sodišča prejšnji teden prejeli prijavo, ki je v fazi predhodnega preizkusa. Kot navajajo na KPK, se v tej fazi zbirajo podatki, pojasnila in dokumentacija z namenom ugotovitve dejanskega stanja in morebitnih kršitev iz pristojnosti KPK, na podlagi tega pa se odloči o nadaljnjih postopkih.

"Pojasnjujemo še, da je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel KPK poročal o premoženjskem stanju ob nastopu funkcije, med trajanjem funkcije, večkrat pa tudi spremembe premoženjskega stanja. Vsebine prijav premoženjskega stanja zaradi varstva osebnih podatkov komisija ne more razkrivati," so še sporočili.

Nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec je po besedah Tomaža Vesela ocenil, da gre pri njegovem sodelovanju s Fifo za športno dejavnost. | Foto: STA , Nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec je po besedah Tomaža Vesela ocenil, da gre pri njegovem sodelovanju s Fifo za športno dejavnost. Foto: STA ,

Vesel: Štefanec je ocenil, da gre za udejstvovanje na področju športa

"Ne vem, kje in na kakšen način KPK hrani dokumente in kako vodi svoje evidence. Tega v tem trenutku ne morem komentirati. Ko bom imel dovolj časa, se bom poglobil tudi v svoje dosjeje, del imam v Švici, del v Sloveniji, ampak mislim, da se bo to lahko našlo. Me pa čudi, kje pravzaprav so dokumenti KPK," pa je na novinarski konferenci dejal Vesel.

Poudaril je, da premoženje vsako leto prijavlja KPK, pri čemer tudi navede, da gre za prejemke na podlagi komunikacije, ki jo je imel v letu 2016, ko je takratni predsednik KPK Boris Štefanec ocenil, "da gre za udejstvovanje na področju športa, ki je po izjemah po zakonu dopustno, in na podlagi tega predhodno pridobljenega stališča sem se šele odločil, da takrat sprejmem to funkcijo".

Vesel je zagotovil, da je pripravljen javno objaviti naznanilo o sodelovanju s Fifo, ki ga je poslal KPK, in odgovor, ki ga je dobil s strani komisije. Kot je dejal, je dejstvo, da je bil v komunikaciji in da je pridobil stališče KPK, potrdil tudi takratni predsednik KPK Štefanec.

O soglasju delodajalca Vesel ne ve nič

O tem, ali je komisiji poslal tudi dovoljenje delodajalca in sklenjeno pogodbo za opravljanje dejavnosti, kot to določa zakon o preprečevanju korupcije, je povedal:

"Ne vem, katere dokumente in pravila citirate, ampak o soglasja delodajalca ne vem nič, ker ne gre za opravljanje tovrstne dejavnosti, ampak za opravljanje športne dejavnosti, saj je takšen tudi status Fife. Zunaj ni nujno navada, da je sklenjena pogodba o izvajanju dejavnosti, ampak se plača vlogo oziroma funkcijo. Fifa tako z drugimi funkcionarji ne sklepa pogodb, razen s predsednikom in generalno sekretarko, ki pa sta tam seveda redno zaposlena".

Na vprašanje, ali torej zakon o integriteti v njegovem primeru nima nobene vloge, pa je odgovoril: "Ne, v tem primeru gre za izvajanje športne dejavnosti, tako mi je bilo tudi takrat rečeno v komunikaciji s predsednikom in mislim, da tudi člani KPK. Vendarle govorimo o poletju 2016, a se bomo potrudili in našli to komunikacijo, v kolikor na mojih mailih še obstaja. Takrat temu nisem pripisoval večjega pomena, a verjamem, da je to nekje zabeleženo."

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v 26. členu med drugim določa:

Poklicni funkcionar ob javni funkciji ne sme opravljati poklicne ali druge dejavnosti, namenjene pridobivanju dohodka ali premoženjske koristi.

Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko poklicni funkcionar opravlja pedagoško, znanstveno, raziskovalno, umetniško, kulturno, športno in publicistično dejavnost ter vodi kmetijo in upravlja z lastnim premoženjem, razen če drug zakon ne določa drugače.

Funkcionar, ki dobi dovoljenje delodajalca oziroma sklene pogodbo za opravljanje ene od naštetih dejavnosti, razen v primerih športne ali publicistične dejavnosti, vodenja kmetije ali upravljanja z lastnim premoženjem, mora v roku 8 delovnih dni od pričetka opravljanja dejavnosti o tem pisno obvestiti komisijo ter priložiti dovoljenje delodajalca in sklenjeno pogodbo za opravljanje dejavnosti ali poklica.

Janez Šušteršič
Novice "Orbanizem na računskem sodišču"

Lani na Fifi zaslužil skoraj četrt milijona dolarjev bruto

Kot je znano, je Fifa predsednika računskega sodišča Tomaž Vesela leta 2016 imenovala za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost (Audit and Compliance Committee). Ker gre za neprofesionalno funkcijo, je Vesel še naprej ostal na čelu računskega sodišča, prosti čas pa namenja novemu izzivu.

Iz letnega poročila Fife za leto 2019 je razvidno, da je Vesel za revizorsko delo v lanskem letu prejel 246 tisoč dolarjev bruto prihodkov oziroma okoli 202 tisoč evrov. Predhodna letna poročila Fife teh podatkov ne navajajo, a Vesel pojasnjuje, da gre za podobne zneske.

Dvomi o združljivosti funkcij

Vesel je na dvome o nezdružljivosti funkcije predsednika računskega sodišča s funkcijo v Fifi odgovoril, da je Fifa neprofitna športna organizacija, ki ne opravlja pridobitne dejavnosti. Opravljanje obeh funkcij zato zakonsko ni sporno, meni.

Pojasnjuje, da je pred nastopom nove funkcije pri Fifi s tem seznanil Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) in jo prosil za njeno mnenje. "V pisnem odgovoru so mi sporočili, da ne vidijo nobenega konflikta interesov in da sta funkciji združljivi. Se mi pa zdi zelo zanimivo, da me o tem sprašujete ravno danes, kljub temu da omenjeno funkcijo opravljam že več kot štiri leta," je dejal Vesel.

Pravi, da gre za neprofesionalno, a plačano funkcijo, kar ni v tujini nič neobičajnega. Zatrdil je, da je poravnal vse davčne obveznosti ter zneske za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje tako v Švici kot v Sloveniji. Poudarja, da so v prejemkih zajeti tudi vsi stroški službenih poti, tako da mu na koncu ostane manj kot polovica bruto zneska.

Tomaž Vesel
Novice Predsednik računskega sodišča: Četrt milijona dolarjev letno, ki jih dobim iz Fife, ni spornih

 

Ne spreglejte