Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2008,
15.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 15.24

8 let, 5 mesecev

Kosova komisija: Korupcija na Filmskem skladu RS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Komisija za preprečevanje korupcije je objavila načelno mnenje o ravnanju uradnih oseb Filmskega sklada RS pri razdeljevanju sredstev za financiranje projektov in pri plačevanju storitev.

Kot je zapisala, njihovo ravnanje ustreza definiciji korupcije. Vršilec dolžnosti naj bi samovoljno spreminjal sklepe nadzornega sveta Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, je prejela anonimno prijavo, iz katere izhaja, da naj bi predsednik nadzornega sveta javnega sklada, ki je po odstavitvi direktorice sklada prevzel funkcijo vršilca dolžnosti direktorja oziroma uprave sklada, spreminjal sklepe sej nadzornega sveta, ki so se nanašali na financiranje enega od projektov sklada.

K osnovni pogodbi je bilo sklenjenih kar osem aneksov

Prav tako naj bi v.d. direktorja nosilcu in producentu tega projekta omogočil podpis aneksa k pogodbi o financiranju brez potrebnega soglasja sveta sklada, še preden je bil sanacijski program, katerega del je bil tudi producentov projekt, sploh odobren. Prijavitelj meni, da je v konkretnem primeru prišlo do omogočanja protipravne finančne koristi nosilcu projekta, pri katerem naj bi v.d. direktorja tudi sam sodeloval.

Komisija je pri pregledu dokumentacije ugotovila, da je sklad za omenjeni projekt s producentom sklenil pogodbo o financiranju slovenskega celovečernega projekta že 23. februarja 1998, dokončan pa bi moral biti do 20. avgusta 1999. Dopuščena je bila sicer možnost podaljšanja tega roka s sklenitvijo aneksa k pogodbi. Kot je ugotovila komisija, je bilo k osnovni pogodbi sklenjenih kar osem aneksov, zadnji je bil podpisan 5. januarja 2007, torej v obdobju, ko je bil v.d. direktorja prav v projektu udeleženi član sveta.

Vršilec dolžnosti je omogočil sredstva za projekt, pri katerem je sodeloval tudi on

Predsednik Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev Igor Koršič je dejal, da gre najverjetneje za film Mokuš režiserja Andreja Mlakarja, pri katerem je sodeloval Stane Malčič, ki je bil v času od 19. oktobra 2006 do 8. julija 2007 predsednik nadzornega sveta in v.d. direktorja sklada. Malčič je na ta način reševal film na skladu, je prepričan Koršič.

Protikorupcijska komisija ocenjuje, da v.d. direktorja ne bi smel podpisati aneksa k pogodbi za film, saj je bil v funkciji predsednika sveta sklada, ki opravlja funkcijo uprave. S podpisom pogodbe za izplačilo finančnih sredstev za dokončanje filma je prišlo do konflikta interesov, saj je omogočil podpis in izplačilo sredstev za projekt, v katerem je tudi sam sodeloval. To pa po mnenju komisije ustreza definiciji korupcije.

Korupcija, korupcija, korupcija...

Komisija je ugotovila tudi, da je bila 18. oktobra 2007 na skladu knjižena t.i. pogodba o delu, sklenjena med skladom in v.d. direktorja v obdobju od 19. oktobra 2006 do 8. julija 2007, torej za nazaj. Pogodba je bila sklenjena za opravljanje funkcije direktorja sklada, podpisal jo je namestnik predsednika sveta, in to brez pooblastila sveta. Komisija meni, da sta s tem sedanji predsednik sveta in njegov namestnik bivšemu v.d. direktorja pridobila neupravičeno korist, kar prav tako ustreza definiciji korupcije.

Komisija pa je na pobudo anonimnega prijavitelja vzela pod drobnogled tudi javni poziv za zbiranje predlogov za sofinanciranje realizacije projektov za leto 2007. Tudi ravnanje v tem primeru ustreza definiciji korupcije, je zapisala v obrazložitvi. V tem primeru je namreč "s strani več v.d. direktorjev prišlo do kršitve postopkovnih določb za dodelitev nepovratnih finančnih sredstev sklada, do kršitve načel enakopravnosti ponudnikov in transparentnosti porabe proračunskih sredstev. Kot posledica takšnega ravnanja je prišlo do oškodovanja po prvem javnem pozivu za leto 2007 izbranih projektov in financiranja drugih, po tem pozivu neizbranih projektov, torej do kršitve dolžnega ravnanja in z njo povezane pridobitve premoženjske koristi".

V.d. direktorja sklada je hkrati direktor direktorata na ministrstvu Komisija je ob tem opozorila tudi na možnost nastanka konflikta interesov v sedanji situaciji, saj je v.d. direktorja sklada obenem tudi direktor direktorata na pristojnem ministrstvu.

Ne spreglejte