Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 12.10

8 let

Kosorjeva pričakuje, da bo sporazum na referendumu dobil podporo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jadranka Kosor pričakuje, da bodo slovenski državljani na referendumu upoštevali dejstvo, da sta s kolegom Borutom Pahorjem uredila odprto vprašanje, ki ga državi "nista uspeli rešiti 18 let".

"Menim, da bodo najin dogovor s Pahorjem v Sloveniji prepoznali kot dober dogovor, sicer pa je referendum notranja zadeva Slovenije", je dejala Kosorjeva. Ob tem je menila, da niti morebiten neugoden izid referenduma ne bi imel nikakršnega vpliva na hrvaška pogajanja z EU.

"Najbolje za Slovence in tudi za Hrvaško" "Pričakujem, da bodo slovenski državljani odločili tako, kot je v tem času najbolje zanje in tudi za Hrvaško," je Kosorjeva dejala v ponedeljkovi redni mesečni oddaji hrvaškega radia Kako vlada vlada. Kot je dodala, pričakuje, da bodo Slovenci odločili v skladu s tem, da sta Slovenija in Hrvaška dobri sosedi in da bosta oba naroda vedno živela na teh prostorih.

Izrazila je še pričakovanje, da bodo slovenski državljani odločali tudi v skladu z dejstvom, da resnično radi hodijo na Hrvaško, da imajo radi hrvaško morje ter da ima veliko Slovencev na Hrvaškem iskrene prijatelje.

Kosorjeva: Ne potrebujemo posredovanja Kot je poudarila Kosorjeva, je za Hrvaško pomembno, da je po dogovoru s Slovenijo o arbitražnem sporazumu ločila spor o meji s Slovenijo od pogajanj z EU. "Slišala sem veliko Slovencev, ki so povedali, da si želijo, da bi Hrvaška čim prej vstopila v EU. Po dogovoru o arbitražnem sporazumu s Slovenijo je Hrvaška odprla več pogajalskih poglavij kot štiri leta in pol pred tem," je izjavila.

Na vprašanje voditeljice o morebitnem posredovanju srbskega predsednika Borisa Tadića v sporu med Hrvaško in Slovenijo je Kosorjeva odgovorila, da ni potrebno posredovanje nikogar. Kot je dodala, se je treba v regiji dvostransko ali večstransko pogovarjati in urejati spore z dogovori, sicer pa nikomur ni treba posredovati pri urejanju zadev v kateri koli izmed držav v regiji.

Leterme: Hrvaška mora urediti tudi vprašanje meja s sosedi Belgijski premier Yves Leterme je po srečanju s hrvaško kolegico Jadranko Kosor v Zagrebu dejal, da Hrvaška ne bo več imela ovir za hitro sklenitev pogajanj z EU, takoj ko bo uredila vprašanje privatizacij ladjedelnic, spore o meji s sosedi in polno sodelovala z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

"Po Sloveniji je potrebno urediti tudi mejne spore s Črno goro, BiH in Srbijo" "Potem ko bo Hrvaška uredila spor o meji s Slovenijo, ki bo imela referendum o arbitražnem sporazumu, je potrebno urediti spore o meji tudi s Črno goro, BiH in Srbijo," je izpostavil Leterme, ki je na obisku na Hrvaškem v okviru priprav Belgije na prevzem polletnega predsedovanja EU 1. julija.

"Belgija je izrazito naklonjena vstopu Hrvaške v EU in integraciji celotnega Zahodnega Balkana. Vstop Hrvaške v EU je vprašanje moralne dolžnosti in politične učinkovitosti," je dejal Leterme, ki meni, da gre za "zgodovinsko priložnost za stabilizacijo celotne regije".

Ne spreglejte