Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2008,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 21. 3. 2008, 12.11

8 let

Korupcija na policiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ravnanje policijskih starešin, ki v nasprotju s predpisi predlagajo ali sprejmejo odločitev o navidezni kadrovski premestitvi in napredovanju policista, ustreza definiciji korupcije, pravi Kos.

Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, je dobila anonimno prijavo, da so odgovorne osebe na policiji v obdobju od leta 2005 do leta 2007 predlagale, soglašale in odobrile navidezne premestitve policistov na višje ovrednotena delovna mesta. "Fiktivno premeščene uslužbence so uradne osebe po določenem času ponovno vrnile na prejšnja delovna mesta, vendar z novim nazivom in višjim plačnim izhodiščem," je zapisano na spletni strani komisije. Po navedbah anonimnega prijavitelja so tako premeščeni uslužbenci neupravičeno napredovali v višje nazive in plačilne razrede.

Policija zavrača očitke

Iz policije so sporočili, da očitki niso resnični. Le v enem primeru je bila izdana odločba o premestitvi in napredovanju na delovno mesto, na katero uslužbenec dejansko ni bil premeščen in tam ni opravljal predpisanih nalog.

Policist premeščen višje, vendar na tem delovnem mestu ni delal V drugem primeru pa so uradne osebe s policistom sklenile pogodbo o zaposlitvi, s katero je bil imenovan v višji naziv in premeščen na višje delovno mesto na drugi policijski postaji, vendar na tem delovnem mestu dejansko ni delal. Dan pred sklenitvijo pogodbe mu je namreč predstojnik izdal odločbo o začasni napotitvi v tretjo organizacijsko enoto. V tej enoti je uslužbenec opravljal delo in po preteku šestmesečnega roka iz odločbe o začasni napotitvi z delom nadaljeval še naslednja dva meseca, čeprav za to ni imel ustrezne pogodbe o zaposlitvi, je še zapisano na spletni strani.

Kot pojasnjujejo v izjavi za javnost, je navedbe v anonimni prijavi, ki so se nanašale na domnevne nepravilnosti pri razporejanju in premeščanju javnih uslužbencev policije, preverila tudi inšpektorica za sistem javnih uslužbencev. Preverila je zakonitost približno 100 izdanih individualnih pravnih aktov z namenom ugotovitve njihove skladnosti z veljavnimi predpisi, ki urejajo pravice in obveznosti iz delovnega razmerja zaposlenih v državni upravi.

Inšpektorica ni ugotovila nepravilnosti Tako pri izdaji individualnih pravnih aktov, povezanih s premestitvami javnih uslužbencev, kot pri izdaji aktov, ki se nanašajo na imenovanje oz. napredovanje v višji uradniški naziv, inšpektorica ni ugotovila nepravilnosti, zato tudi ni predlagala nobenih ukrepov za odpravo nepravilnosti, pojasnjujejo na GPU. Po njihovem prepričanju so očitki komisije za preprečevanje korupcije popolnoma neutemeljeni.

Ne spreglejte