SiolNET. Novice Slovenija
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kopač Mrakova vztraja pri 4,7-odstotnem zvišanju minimalne plače

0,33

termometer

 | Foto: Bor Slana
Foto: Bor Slana

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak vztraja pri 4,7-odstotnem dvigu minimalne plače, potem ko sindikati in delodajalci niso dosegli dogovora o dvigu. Višina dviga bo v petek objavljena v uradnem listu, ministrica pa pravi, da bo vztrajala kljub morebitnim pomislekom na vladi, saj gre za odločitev, ki je v njeni pristojnosti.

Kopač Mrakova je pred današnjo sejo vlade izrazila obžalovanje, da sindikati in delodajalci niso dosegli dogovora o višini dviga minimalne plače. "Minimalna plača je tista točka, kjer najtežje dosežemo dogovor, pa bi bilo morda najbolj potrebno, da presežemo razlike," je dejala v izjavi novinarjem.

Ministrica prepričana, da dvig ne bo ogrozil slovenskega gospodarstva

Prepričana je, da 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače ne bo ogrozilo slovenskega gospodarstva. Realno bodo stroški delodajalcev narasli za tri odstotne točke, vendar glede na gospodarsko rast in razmere meni, da je prav, da se najnižji prag plač dvigne. "Gre za dostojno delo in ne socialni prejemek," je poudarila ministrica.


Morda vas zanima še:

Stavka: 30 tisoč zaposlenih zahtevalo višje plače #foto #video
Poslanci so ostali brez poceni kave in kosila #stavka #video
Skrbijo za otroke, ne zaslužijo pa niti za preživetje #video


Spomnila je, da je po zakonu prav ona odgovorna za to odločitev, vlada pri tem nima formalnih pristojnosti, vendar pričakuje, da bodo o tem vendarle neformalno govorili tudi ob robu današnje seje. Ob objavi njenega predloga za dvig minimalne plače je sicer na največ nasprotovanja naletela v koalicijski SMC.

Delodajalci in sindikati se niso mogli uskladiti, zato bo obveljal predlog ministrice

Delodajalci bi po prvotnem predlogu plačo dvignili za 1,7 odstotka, kolikor je lani znašala inflacija, sindikati pa za 6,2 odstotka. Delodajalci so svoj predlog v pogajanjih s sindikati zvišali na 3,5 odstotka, sindikati pa vztrajali pri prvotni zahtevi. Ker niso dosegli dogovora, bo ministrica uveljavila svoj predlog.

Splošna stavka javnega sektorja | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Po zakonu o minimalni plači višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, v tem primeru do tega petka, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 47
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin