Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 16.01

8 let

Konferenca predsednikov EP sklenila obisk v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta je v Ljubljani z obiskom državnega zbora sklenila dvodnevni uradni obisk v Sloveniji.

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering je po pogovorih v DZ poudaril, da si Evropski parlament in nacionalni parlamenti ne konkurirajo, temveč so zavezniki za evropsko demokracijo. Dodal je, da želita Evropski parlament in DZ tesno sodelovati, ob tem pa napovedal pripravo skupne konference na temo Zahodnega Balkana maja prihodnje leto v Bruslju.

Predvsem o nalogah, ki čakajo Slovenijo med predsedovanjem EU

Predsednik DZ France Cukjati je po pogovorih konference predsednikov Evropskega parlamenta - to poleg Pötteringa sestavljajo še vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu - in kolegija predsednika državnega zbora dejal, da so pogovori tekli predvsem o nalogah, ki čakajo Slovenijo in državni zbor med predsedovanjem EU v prvi polovici leta 2008. Precej časa je bilo v pogovorih namenjenega prav območju Zahodnega Balkana.

Odnose z državami Zahodnega Balkana je potrebno obravnavati individualno

Odnose EU z državami Zahodnega Balkana je potrebno obravnavati individualno, je ob tem poudaril Pöttering. Odnosi z Makedonijo so drugačni kot z BiH, do Hrvaške drugačni kot do Albanije, posebno vlogo igra Srbija in vprašanja prihodnjega statusa Kosova, je dejal. Po njegovih besedah gre zdaj v prvi vrsti za to, da se najde mirno rešitev za Kosovo, ob morebitnem priznanju neodvisnosti Kosova pa se mora ta uresničiti v časovno prilagodljivem okviru in ne sme otežiti predsedniških volitev v Srbiji.

Srbija ima perspektivo članstva v EU, a vsi vemo, da bo do tja še dolga pot, je poudaril Pöttering. Izrazil je tudi upanje, da se bosta Srbija in Kosovo nekega dne v EU srečala kot dobra partnerja.

Predsednik Evropskega parlamenta je pozdravil tudi dejstvo, da je slovenska vlada prav danes državnemu zboru v ratifikacijo poslala novo, reformno pogodbo EU. Ob tem je zagotovil, da Evropski parlament v primeru neuspeha ratifikacije nima "plana B". Storiti moramo vse, da bo dokument ratificiran, slediti je treba zgledu Slovenije in to opraviti hitro, je bil jasen Pöttering. Cukjati pa je potrdil, da naj bi državni zbor postopek predvidoma izpeljal še v januarju na redni ali izredni seji.

Ob robu današnjega obiska konference predsednikov Evropskega parlamenta v državnem zboru pa je predsednik odbora DZ za zadeve EU Anton Kokalj izrazil začudenje, da predsednik Pöttering ni izkoristil možnosti, da bi se srečal z vsemi poslanci DZ, kot je to storil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ko je lani obiskal Slovenijo. "Naravi Evropskega parlamenta in državnega zbora sta si namreč z institucionalnega vidika bližje kot Evropske komisije in državnega zbora," je svoje začudenje utemeljil Kokalj.

Pöttering povabil Türka v Evropski parlament

V Ljubljani se je Pöttering srečal tudi z na novo izvoljenim predsednikom države Danilom Türkom. Predsednik Evropskega parlamenta je na novinarski konferenci po neformalnem pogovoru povedal, da je Türka povabil na zasedanje Evropskega parlamenta v času slovenskega predsedovanja EU.

Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta je uradni obisk v Sloveniji pred začetkom slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008 začela v sredo na Brdu pri Kranju. Člani delegacije so se na pogovorih sestali s slovensko vlado, premier Janez Janša pa se je s Pötteringom srečal tudi na štiri oči.

Dopoldne tudi srečanje z mladimi

Dopoldne je v veliki dvorani državnega zbora potekalo tudi srečanje konference predsednikov Evropskega parlamenta z mladimi. V razpravi so sodelovali predstavniki študentov petih fakultet Univerze v Ljubljani - Fakultete za upravo, Pravne fakultete, Ekonomske fakultete, Fakultete za družbene vede in Filozofske fakultete, pogovor je bil neposredno predvajan tudi na parlamentarnem programu RTV Slovenija.

Ne spreglejte