Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
11. 7. 2012,
7.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 11. 7. 2012, 7.10

8 let

Koalicija usklajena o ustanovitvi državnega holdinga

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koalicijske stranke so govorile o reševanju Nove Ljubljanske banke (NLB) in vprašanju ustanovitve Slovenskega državnega holdinga.

Jani Kavtičnik, strokovni sodelavec poslanske skupine DeSUS-a, je po sestanku koalicije pojasnil, da so uskladili zakon o Slovenskem državnem holdingu, ki naj bi ga vlada predvidoma obravnavala na četrtkovi seji. Pojasnil je, da bo v skladu z dogovorom Kad, ki bo deloval v okviru holdinga, po svoji bilančni vsoti ločen od celotnega poslovanja holdinga. Deset odstotkov doprinosov od prodaje državnega premoženja se bo po njegovih besedah še naprej stekalo v Kad, vsi doprinosi iz naziva premoženja Kada pa bodo namenjeni za pokojnine. Pod okriljem holdinga bo delovala nekakšna slaba banka, na katero bodo prenesene slabe terjatve bank. Kavtičnik je še pojasnil, da so v DeSUS-u na sestanku dobili zagotovila, da jim bo minister Šušteršič zagotovil podatke o bilančnem stanju bank in da bodo podatki tudi javno objavljeni.

ZSSS: Modra zavarovalnica bo upravljana ločeno Medtem pa bo predlog zakona o ustanovitvi določal tudi, da bo Modra zavarovalnica odvisna družba holdinga, da pa se je ne sme statusno preoblikovati ali spreminjati njenih obveznosti, in da upravljanje ostane, kot je urejeno sedaj, je po navedbah ZSSS danes sklenila ena od delovnih skupin za pripravo socialnega sporazuma.

V sklopu državnega holdinga, vendar izločena "Dogovor je, da se Modra zavarovalnica izloči. Je v sklopu državnega holdinga, vendar je izločena," je dejal izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za ekonomsko področje Ladislav Rožič, ki sodeluje v delovni skupini za javne finance. Upravljanje zavarovalnice ostaja nespremenjeno, je dodal.

Po njegovih besedah nova verzija predloga zakona določa, da se Modra zavarovalnica kot odvisna družba holdinga ne sme statusno preoblikovati oz. spreminjati njenih pravic in obveznosti, določenih z drugimi zakoni, in mora ostati strateška naložba.

"Zavarovanci morajo imeti pravico do upravljanja in nadzora" Modro zavarovalnico so ustanovili lani z izčlenitvijo iz Kapitalske družbe (Kad), upravlja pa zaprti vzajemni pokojninski sklad za javne uslužbence, kapitalski vzajemni pokojninski sklad in prvi pokojninski sklad RS. "Pri Modri zavarovalnici je pomembno, da imajo zavarovanci pravico upravljanja in nadzora," poudarja predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Ne spreglejte