Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2020,
17.33

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

12

Natisni članek

Borut Pahor Kolinda Grabar-Kitarović Hrvaška Slovenija

Sreda, 12. 2. 2020, 17.33

4 leta, 2 meseca

"Slovenija je imela za 20 milijard evrov škode" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

12

Slovenija in Hrvaška sta druga drugi najbolj naravni zaveznici v Evropi. Naši gospodarstvi sta komplementarni, interesi podobni, kulturi blizu. Takšne so zadnje tedne prijazne izjave na obeh straneh. Toda v resnici imamo tri boleče točke.

Poleg nerešenega mejnega vprašanja je tu še spor glede stare Ljubljanske banke in zapleten prehod Mercatorja prek Agrokorja v roke novih ruskih lastnikov, pravijo ustvarjalci rubrike Politično. V rubriki Politično na Planetu je voditelj Tomaž Bratož gostil predsednika Društva za slovensko-hrvaško prijateljstvo Boža Dimnika.

Kolinda Pahor
Novice Hrvaška predsednica na zadnjem obisku v Sloveniji #foto #video

Kaj bo prinesla menjava na Pantovčaku?

Nekakšen tihi val optimizma je sprožil Zoran Milanović, novi človek, ki prihaja v hrvaško predsedniško palačo. Slovenija bo zanj prioriteta, obljublja Milanović. Čeprav je bil še nekaj let nazaj prav on tisti, takrat premier, ki je arbitražni proces razglasil za invaliden.

Medtem ko se Milanović prihodnji teden za pet let preseli na Pantovčak, iz predsedniškega griča v zagrebškem predmestju odhaja Kolinda Grabar-Kitarović, ki se je danes prišla v Ljubljano poslovit od slovenskega predsednika Boruta Pahorja. Odhajajoča predsednica je tako kot socialdemokratski Milanović arbitražo dosledno razglašala za mrtvo, si pa s Pahorjem v čast štejeta to, da sta se kljub državnemu sporu ves čas vsaj pogovarjala.

"Državi naj si najdeta skupni projekt"

Dimnik pravi, da bi morali Slovenija in Hrvaška najti nek skupen projekt, kot na primer repopulacijo Jadranskega morja. Tako bi lahko leta in leta sodelovali in če si enkrat v poslu, druge stvari lažje tečejo, meni Dimnik. Treba se je prijateljsko pogovarjati, dodaja.

Morali bi izkoristiti zgodovinsko prednost, da smo najboljši sosedje, ker se nikdar v zgodovini nismo bojevali, kar je edinstveno na svetu, pravi Dimnik.

Dimnik še dodaja, da če ne bi bilo težav z Ljubljansko banko, danes tudi ne bi imeli problema z mejo. Ocenjuje, da je imela Slovenija zaradi napačnega reševanja problematike hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke za 20 milijard evrov škode.

Več pa v zgornjem posnetku.

Ne spreglejte