Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
26. 3. 2013,
14.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 26. 3. 2013, 14.32

8 let, 5 mesecev

"Ključni cilji so uresničeni. Imamo novo vlado in politiko brez Janše in Jankovića." (VIDEO)

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Janševa vlada je padla, osumljena korupcije nista več v nacionalni politiki, dobili pa smo vlado s solidno večino v DZ, ki ima dober potencial, je zadnje tedne v politiki strnil prvak SD Igor Lukšič.

"Kaj se je zgodilo v zadnjem mesecu? Ključni cilji so uresničeni," je prvi nagovor pred novinarji po vstopu Socialnih demokratov v vlado Alenke Bratušek začel predsednik stranke Igor Lukšič. Med izpolnjene bistvene cilje prvi mož SD prišteva padec Janševe vlade, novo vlado, ki ima, kot je dejal, v državnem zboru solidno večino in dobro podporo v javnosti ter pričakovano čiščenje politike, kot mu sam večkrat pravi. "Čiščenje se je začelo. Oba osumljena korupcije, Janez Janša in Zoran Janković, nista več v nacionalni politiki," je dejal.

Nova vlada ima dober potencial "Nova vlada ima dober potencial, z večino, ki jo ima, bo, kot kaže, uspešna. Za cilje, ki si jih je zastavila, smo v SD vložili veliko energije. Obrniti je treba trende, dvigniti gospodarsko rast, zadolžiti se moramo ugodneje, kot je to počela Janševa vlada," je pogled v prihodnost predstavil Lukšič in dodal, da bodo tako Slovenijo vendarle popeljali na boljšo pot.

Neoliberalizem nas je drago stal, a zunanjo intervencijo še lahko preprečimo Napovedi nekaterih tujih medijev, da je Slovenija naslednji Ciper, in današnje vnovično znižanje vrednostne ocene Slovenije po presoji hiše Moody's je Lukšič komentiral takole: "Ta vlada ima potencial, da opravi naloge. To pomeni tudi to, da zunanja intervencija, ki posega v našo suverenost, ne bo potrebna." Lukšič sicer priznava, da mora nova vlada šele dobiti vpogled v to, kakšno je stanje. "Opozarjali smo na poteze Janševe vlade. Pri Zujfu smo svarili, da so učinki bistveno slabši, kot so trdili, bank bi se morali lotiti s preventivnimi dokapitalizacijami, podjetja pa so pustili propadati. Ta neoliberalna logika nas je veliko stala, vendar je še vedno mogoče, da ne pride do kakšnih zunanjih intervencij," pravi Lukšič.

Ratifikacija hrvaškega pridružitvenega sporazuma je zmaga Kot veliko zmago sicer Lukšič vidi ratifikacijo pridružitvenega sporazuma Hrvaške z Evropsko unijo, ki bo v kratkem opravljena v državnem zboru, potem ko je pred več kot mesecem kazalo, da vladi ni uspelo najti rešitve, je dejal. "Slovenija je pokazala, da se zaveda problemov in zna najti rešitve zanje."

Po besedah prvaka SD je zdaj na sporedu sprememba ustave. "V zvezi s tem so bila že opravljena nekatera posvetovanja in kaže, da nam bo uspelo. Smo pri koncu stvari, ki se vlečejo zadnje mesece," je pojasnil Lukšič.

Vsaka stranka ima svojo kulturo Lukšič se sicer ni želel prav dolgo pomuditi pri vprašanju o grožnjah Karla Erjavca, da bo s poslanci državnega zbora vred zapustil DeSUS, če bo Meta Vesel Valentinčič ostala predsednica sveta stranke. Dejal je le: "To je stvar stranke. Mislim, da se zaostrovanje ne bo poglabljalo. Ima pa vsaka stranka svojo politično kulturo, a dogajanje v DeSUS za zdaj ne vpliva na stanje v državi."

Počakati je treba na ugotovitve senata o domnevnem plagiatorstvu Skopo je odgovoril tudi na vprašanje, ali bodo v SD vztrajali pri sestopu Bratuškove s funkcije predsednice vlade, če bo za njeno magistrsko nalogo ugotovljeno, da je plagiat. "Počakali bomo na ugotovitve senata fakultete. Sicer pa je že sama povedala, da bo odstopila, če bo ta ugotovil, da je naloga plagiat."

Guverner naj pomaga odpraviti krče Glede kandidata za guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca pa je Lukšič povedal, da je premalo, da je za guvernerja dovolj le večina v parlamentu. "Želeli bi si, da na tej točki dobimo guvernerja, ki bo sodeloval pri odpravi kreditnega krča in pri sanaciji bank v okviru pooblastil, ki jih ima Banka Slovenije."

SD bo pretresla Jazbečeve odgovore in se odločila "Ravno smo imeli razgovor z Jazbecem. Zastavljali smo mu vprašanja, na podlagi njegovih odgovorov pa se bomo odločili. O njem bomo glasovali tako, kot se bo odločila poslanska skupina," je o kandidatu za guvernerja povedal Matjaž Han, ki je komaj dobro nastopil kot vodja poslanske skupine SD in za katerega je bila to prva novinarska konferenca v tej vlogi. Zamenjal je namreč Janka Vebra, potem ko je bil ta izvoljen za predsednika državnega zbora.

Han pravi, da se zaveda velikih čevljev, ki si jih obuva po svojih predhodnikih, a po treh mandatih v opoziciji in poziciji meni, da dobro pozna delo, ki ga čaka, in da mu bo kos.

SD kmalu ne bo več najstnica V SD se sicer pripravljajo na 20-letnico stranke, ta bo maja, potekajo pa tudi priprave na kongres, ki bo programsko usmerjen. "V SD bomo dokazali, da Slovenija dobiva socialdemokracijo, dosegli bomo, da bo Slovenija bolj trdna, bolj stabilna država z višjimi standardi v politiki," je napovedal Lukšič.

Ne spreglejte