Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2016,
15.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

javnomnenjska anketa Aleš Maver Igor Pribac Sebastjan Jeretič

Ponedeljek, 21. 3. 2016, 15.27

6 let, 6 mesecev

Kdo bo gospodar levega političnega pola?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Matej Leskovšek

Posamezne stranke levosredinskega bloka so lahko zamenljivo blago, šteje le uspeh bloka kot celote. Zato je vrsta celo vodilnih strank povsem izginila, meni analitik Aleš Maver.

Zadnja raziskava javnega mnenja, ki jo je za časnik Dnevnik izvedla agencija Ninamedia, kaže, da je kljub padcu stranka SDS še vedno najbolj priljubljena – med opredeljenimi vprašanimi bi jo podprlo nekaj manj kot 30 odstotkov, na drugo mesto pa so se prebili socialni demokrati. Z okoli 19 odstotki so prvič po državnozborskih volitvah leta 2014 prehiteli SMC, ki bi jo volilo 17,3 odstotka, v Dnevniku piše Meta Roglič.

V parlament bi se glede na raziskavo uvrstile še Združena levica, ki jo podpira več kot 15 odstotkov opredeljenih anketirancev, Nova Slovenija s 7,3 odstotka podpore in stranka DeSUS – volilo bi jo 6,1 odstotka anketirancev.

O tem, kaj pomeni SD-jev prevzem vodstva med strankami v koaliciji, smo se pogovarjali s političnimi analitiki.


Sebastjan Jeretič

Boj za prevlado na levici

To je najprej rezultat hudega padca SMC, ki se kot stranka na političnem parketu očitno ne znajde najbolje. Razloga sta po eni strani kriza in neučinkovitost stranke SMC, po drugi strani pa je SD v zadnjih mesecih pokazala kar nekaj aktivnosti – od terenskega mrežnega dela do drugih iniciativ – in s tem zajela delček volilnega telesa, ki ga je na zadnjih volitvah pobrala SMC.

Levosredinski pol je razdeljen na več drobnih strank. V prihodnjih mesecih se tako odpira boj za novega vodjo levice, to bo odprta tekma predvsem v SMC in SD. To dogajanje se je že večkrat odvilo v preteklih letih pred posameznimi volitvami. Ključno je, kdo je gospodar nekega dela političnega prostora.

Te ankete psihološko delujejo na javnost, še bolj pa na politični prostor. Temeljno vprašanje bo odnos med SMC in SD, zlasti kako se bo SD odzvala na ta preskok.

SD ima močno mrežo na terenu, SMC pa ne

Podpora vladi bo pomemben podatek predvsem za vodstvo SD in njihovo ravnanje v prihodnje. To je tudi veliko tveganje za koalicijske odnose. Če se bo SD odločila ujeti trenutni val kritičnosti do vlade, se bodo trenja verjetno še poglabljala.

Glavna razlika med SMC in SD, ki je v korist SD, je ta, da ima SD stabilno in tradicionalno mrežo, SMC kot nova stranka pa mreže nima. To pomeni, da ima precej manj orodij za neposredno komunikacijo z ljudmi, precej manj zvesto skupnost na terenu. Mislim, da je glavna pomanjkljivost SMC to, da se ji ni uspelo organizirati kot politični stranki. To je pomanjkljivost vseh novih političnih projektov, ki so nastajali v zadnjih desetih letih.


Uroš Jauševec, nekdanji generalni sekretar SD, se je na rezultate javnomnenjske ankete na Twitterju odzval takole:


Igor Pribac

SD igra vlogo DeSUS

Znotraj koalicije se bremena za nevšečnosti porazdelijo tako, da večji del pade na večjo stranko, torej na SMC, manjša stranka SD pa lahko igra na karto neke podporne članice koalicije, ki ni v luči žarometov, ko je treba nastaviti hrbet za vse najbolj nepriljubljene poteze, ki jih sprejme vlada. SD že nekaj časa uspešno igra na karto, ki jo je v preteklih mandatih odigrala stranka DeSUS, češ mi smo tvoren člen koalicije, ampak s čisto vsemi odločitvami pa se ne strinjamo.

Stranka SD je do neke mere notranja opozicija v tej koaliciji, ne strinja se povsem z nekaterimi ukrepi. Ena takih odločitev je verjetno postavitev ograje na meji. SD-jevci so na neki način že v drži, ki jo lahko razumemo kot predpripravo na naslednje volitve, čeprav oddaljene. Zavzeli so neko distanco do početja te vlade.

Mislim, da vidnih sprememb navzven ne bo. Javnost se bo spraševala, ali Cerar izgublja politično podporo, a ta je tokrat višja in tudi skupna ocena vlade se je izboljšala.


Aleš Maver

Stranke na levi so lahko zamenljivo blago

Mislim, da je treba pri tem predvsem upoštevati logiko delovanja levosredinskega bloka ves čas po demokratizaciji. Posamezne stranke so v njem lahko zamenljivo blago, šteje le uspeh bloka kot celote. Zato je vrsta celo vodilnih strank povsem izginila.

V trenutni ponudbi in ko je SMC v težavah iz več razlogov, ti volivci pač izberejo tisto, kar je na razpolago. Če bi bil na voljo – in morda do volitev bo – nov "novi obraz", bi se/se bo omenjeno takoj spremenilo. Navsezadnje je SD v prejšnjem mandatu dolgo časa bila na vrhu lestvice strank, na koncu pa je ob Cerarjevem cunamiju komaj prilezla v parlament. Njeno drugo mesto torej še nič ne pomeni, kot seveda niti visoko vodstvo SDS ne.


Ne spreglejte