Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2016,
0.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

1

Natisni članek

Torek, 29. 3. 2016, 0.01

6 let, 6 mesecev

Katere slovenske občine imajo najvišje prihodke (infografika)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

1

Potem ko smo pisali o tem, koliko so zadolžene slovenske občine, smo preverili še, kako so uravnotežene občinske blagajne. Prvič po krizi so imele vse občine skupaj proračunski presežek.

Po preliminarnih podatkih ministrstva za finance je imelo 212 slovenskih občin skupaj lani za 29 milijonov evrov proračunskega presežka. Prihodki občin so bili za slab odstotek višji kot leta 2014 in najvišji po letu 2008, občine pa so prvič dosegle presežek. Skupni odhodki so se zmanjšali za dobre štiri odstotke.

Leta 2008 je na primer skupen primanjkljaj slovenskih občin dosegel rekordnih 172,8 milijona evrov, nato se je vztrajno zmanjševal in se leta 2012 skoraj izravnal, leta 2014 pa znova končal 81 milijonov evrov v rdečem.

Mestne občine z manj prihodki na prebivalca, kot znaša povprečje vseh

Prihodki vseh 11 mestnih občin so se lani povečali za 11 odstotkov, odhodki pa za štiri odstotke. Medtem ko je povprečen letni prihodek na prebivalca mestne občine dosegel 1.054 evrov, je povprečen prihodek vseh občin lani znašal 1.076 evrov. To je pol odstotka več kot leto prej.

Še leta 2014 je imela več kot polovica slovenskih občin proračunski primanjkljaj, lani je bilo takšnih le še za tretjino. Dve tretjini oziroma 139 občin je lani končalo s proračunskim presežkom.

 

 

 

 

Občina Grad z daleč največ prihodki na občana

Z največ prihodki na občana se lahko pohvali občina Grad na Goričkem, ki je s 6.421 evri prepričljivo zasedla najvišje mesto na lestvici. Z več kot polovico manjšimi prihodki na občana ji sledijo občine Dobrovnik, Solčava, Pivka in Podlehnik.

Najmanj prihodkov na občana, in sicer 602 evra, je ustvarila občina Turnišče. Sledijo ji občina Štore, Log - Dragomer, Medvode in Vojnik.

Preddvor skoraj podvojil prihodke

Najbolj je prihodke povečala gorenjska občina Preddvor. Glede na leto prej so se ji na račun uspešnega črpanja evropskih sredstev povečali za 91 odstotkov. Od 7,2 milijona evrov proračunskih prihodkov je polovica evropskega denarja, s katerim so financirali gradnjo komunalne infrastrukture v občini.

"V petih vaseh smo uredili kanalizacijsko omrežje z vso spremljajočo infrastrukturo, za kar smo porabili pet milijonov evrov. Prejeli smo 3,6 milijona evrov evropskih sredstev, preostalo pa smo financirali z lastnim proračunom," pojasnjuje župan gorenjske občine Miran Zadnikar.

 

Prihodke je lani najbolj povečala občina Preddvor, ki jo vodi Miran Zadnikar. Glede na leto prej so se ji prihodki na račun uspešnega črpanja evropskih sredstev povečali za 91 odstotkov. | Foto: Prihodke je lani najbolj povečala občina Preddvor, ki jo vodi Miran Zadnikar. Glede na leto prej so se ji prihodki na račun uspešnega črpanja evropskih sredstev povečali za 91 odstotkov.

 

Kljub temu so imeli konec leta v občinski blagajni 116 tisočakov primanjkljaja, ki so ga pokrili s prenesenimi sredstvi iz preteklega leta. "Za pokrivanje proračunskega primanjkljaja smo se morali zadolžiti samo eno leto, ko smo gradili vrtec in čistilno napravo, sicer nikoli," zatrjuje Zadnikar.

Letos računajo na evropska sredstva za štiri velike projekte

Letos v občini Preddvor računajo na slabih pet milijonov evrov proračunskih prihodkov, a več bo znanega po odobritvi štirih evropskih projektov. Med drugim se z več gorenjskimi občinami potegujejo za evropska sredstva za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Z njimi želijo urediti avtobusna postajališča, parkirišča z električnimi polnilnicami in nakup električnega avtomobila.

Računajo tudi na evropska sredstva za temeljito prenovo gradu Dvor, za kar bi potrebovali osem milijonov evrov, in za začetek gradnje športnega parka Voke v vrednosti enega milijona evrov.

Občina Razkrižje je prihodke povečala za 76 odstotkov, Podlehnik in Brezovica pa za 61 odstotkov.

Najbolj, za 51 odstotkov, so se zmanjšali prihodki občinama Radlje ob Dravi in Grad, za 46 odstotkov občini Velika Polana, za 43 odstotkov pa občinam Osilnica, Cerkvenjak in Kostel.

Med občinami z najvišjim proračunskim presežkom glede na prihodke prednjači občina Naklo, ki jo vodi Marko Mravlja. | Foto: Med občinami z najvišjim proračunskim presežkom glede na prihodke prednjači občina Naklo, ki jo vodi Marko Mravlja.

Glede na prihodke imata najvišji presežek občini Sveti Andraž in Naklo

Med občinami z najvišjim proračunskim presežkom glede na prihodke prednjačita občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah in Naklo (28 odstotkov).

Na drugi strani so se med občine z najvišjim proračunskim primanjkljajem glede na prihodke uvrstile občine Selnica ob Dravi (34 odstotkov), Muta (30 odstotkov) in Radlje ob Dravi (27 odstotkov).

Ne spreglejte