SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako otroku pomagati, ko ima norice?

3

termometer

Norice so bolezen, ki jo večina otrok preboli do tretjega leta starosti in za seboj pušča trajno imunost. Prepoznamo jo po srbečih izpuščajih in povišani telesni temperaturi.

Med malčki je v tem času razširjen virus, ki povzroča norice. Prenaša se s kužnimi kapljicami v zraku ter telo okuži skozi dihala in očesno veznico. Virus je v telesu dva dni, preden se pojavijo izpuščaji, bolezen nato izbruhne v od 10 do 20 dneh.

Pojavijo se drobne pegice, iz katerih se razvijejo mehurčki, napolnjeni s tekočino. Mehurčke pokrije krastica, ki odpade v od petih do sedmih dneh. Potem ko se iz mehurčkov razvijejo krastice, so otroci kužni še pet dni. Norice se sicer najprej pojavijo na obrazu, nato se preselijo na trup in okončine.

V boj z noricami … Zdravila za hitrejše celjenje ali prebolevanje noric ni, lahko se le ublaži srbenje in zbija morebitna vročina. Za blaženje srbenja obstajajo pripravki, ki so na volji v lekarni, sicer pa je pomembno, da upoštevamo nekaj navodil.

- Paziti je treba, da se otroci čim manj praskajo, saj poškodbe mehurčkov lahko pustijo trajne brazgotine na koži. - Prostore, kjer se zadržujejo otroci, je treba večkrat prezračiti. - Pomembna je tudi čistoča – očistiti je treba pohištvo, omejiti število igrač, s katerimi se otrok igra. - Priporočljivo je pogosto pranje oblačil in posteljnine. - Pomembna je skrb za osebno higieno vseh družinskih članov. - Ko se otrok prha, je treba paziti, da se mehurčki ne poškodujejo, ob brisanju z brisačo kožo le previdno popivnamo. - Hrana, ki jo otrok zaužije, naj bo naravna, vsebuje naj veliko sadja in zelenjave.

Norice se redko ponovijo Za preprečevanje bolezni sicer obstaja cepivo, s katerim se lahko cepi otroke po prvem letu starosti in odrasle, ki imajo oslabljen imunski sistem. Cepivo naj bi pred okužbo ščitilo vsaj deset let. Ko otroci prebolijo norice, so navadno proti njim imuni vse življenje, vendar se lahko zgodi, da se ponovijo, če je otrok prebolel šibko obliko bolezni.

Zapleti se lahko pojavijo pri odraslih, ki bolezni še niso preboleli, predvsem so občutljive nosečnice, saj se bolezen lahko prenese na otroka, in osebe, ki imajo oslabljen imunski sistem. Okužba pri odraslih lahko povzroči vnetje velikih ali malih možganov in meningitis.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin