Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2016,
13.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

zdravje zdravstvo čakalne dobe čakalne vrste

Petek, 20. 5. 2016, 13.18

6 let, 6 mesecev

Za koliko namerava vlada letos zmanjšati čakalne vrste v zdravstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Milojka Kolar Celarc | Foto STA

Foto: STA

"Sredstva bomo primarno namenili za posege s prekomerno čakalno dobo in kjer ima lahko čakanje resne posledice za bolnike," je ob predstavitvi vladnih ukrepov za krajšanje čakalnih dob v zdravstvu dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Potem ko je vlada včeraj za skrajševanje čakalnih dob za določene posege, na katere ljudje čakajo najdlje, namenila dodatnih 7,9 milijona evrov, je danes vladne načrte predstavila še ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

"Sredstva bomo primarno namenili za posege s prekomerno čakalno dobo in kjer ima lahko čakanje resne posledice za bolnike," je dejala ministrica in dodala, da je krajšanje čakalnih dob prioriteta te vlade.

Vlada je med posege, za katere bo namenjeno več sredstev, uvrstila koronografijio, operacijo hrbtenice in rame, artroplastiko kolena, posege in operacije na perifernem žilju ter dimeljske kile pri odraslih. Izvajalci bodo te storitve opravili izven rednega delovnega časa.

Krajšanje čakalnih vrst | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

Kolar Celarčeva je ob predstavljanju ukrepa naštela, da bodo sredstva do konca leta zadostovala za 1.700 dodatnih koronografij, 500 operacij hrbtenice, 200 operacij rame, 400 operacij dimeljskih kil, 600 artroplastik … Čakalne dobe naj bi se na ta račun zmanjšale od 16 odstotkov do 90 odstotkov za slikanje srčnih žil (koronografijo).

Poleg tega dogovor predvideva plačilo prvih pregledov pri specialistu in osnovne diagnostike, potrebne za razjasnitev diagnoze in nadaljnjega zdravljenja. Če bi izvajalci zmogli vse prve preglede, ki so potrebni, bi za to namenili še dodatnih osem milijonov evrov.

Nekateri bolniki čakajo od leta 2011

Za dodaten denar so lahko kandidirali le izvajalci, pri katerih so za posege čakalne vrste. Ko so oddajali svoje ponudbe o številu posegov, ki jih zmorejo dodatno opraviti, so morali priložiti tudi čakalne sezname. Na teh so po besedah Kolar Celarčeve našli celo bolnike, ki so se vpisali že leta 2011. Ti morajo priti na vrsto takoj.

Denar je, toda ...

Plačali bodo tudi prve preglede in vso diagnostiko, potrebno za dokončno potrditev diagnoze ter določitev nadaljnjega zdravljenja, predvsem na področju kardiologije in nevrologije. Če bodo izvajalci zmogli opraviti vse preglede do konca leta, bo za to potrebnih dodatnih osem milijonov evrov, pravi ministrica. Denar torej je, če ga bodo izvajalci uspeli porabiti, a ministrica pričakuje, da se bo morda kje ustavilo zaradi kadrovskih ali drugačnih ozkih grl.

"Pogodba UKC Maribor s hrvaškimi anesteziologi ni ustrezna"

Ministrica za zdravje je danes ponovila, da so Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor poslali zelo jasno stališče, da pogodba za sodelovanje hrvaških anesteziologov ni skladna z zakonodajo. Javni zavod ne more sklepati podjemnih pogodb za opravljanje zdravstvene storitve s pravno osebo, je poudarila.

Ne spreglejte