Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
14.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 14.15

7 let, 12 mesecev

Kako je Cerarjev varnostnik pregnal novinarke (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Društvo novinarjev Slovenije ostro protestira zoper grobo ravnanje varnostnika premierja Mira Cerarja, ki se je sinoči znesel nad tremi novinarkami.

Odprto pismo je upravni odbor Društva novinarjev Slovenije poslal predsedniku vlade Miru Cerarju, stranki SMC in generalnemu direktorju policije Stanislavu Venigerju.

Varnostnik, ki ga je policija postavila za osebno varovanje premierja, je sinoči z javne površine, pločnika na vogalu Beethovnove in Šubičeve ulice, poskušal grobo pregnati novinarke STA, Radia Slovenije in Planet TV, ki so čakale na konec sestanka izvršnega odbora stranke SMC.

Varnostnik je novinarke celo poskušal legitimirati in zahteval telefonske številke njihovih urednikov. Novinarke so na javni površini čakale na izjave IO SMC, varnostnik pa jim je poskušal preprečiti opravljanje njihovega dela, poročanja o sestanku največje vladne stranke, ki je v nedvomnem javnem interesu.

Slovenija ni policijska država Društvo novinarjev ob tem opozarja, da Slovenija ni policijska država, da so novinarke opravljale le svoje delo, policijsko ustrahovanje in preganjanje novinarjev in s tem onemogočanje novinarskega dela pa ne spada v demokratično državo. Ob tem dodajajo, da pravico javnosti do obveščenosti zagotavlja ustava.

Novinarji od predstavnikov za stike z javnostmi stranke SMC in tudi predsednika vlade pričakujejo višjo stopnjo profesionalizma pri delu in komunikaciji z novinarji. Trenutni pogoji dela po informacijah društva za novinarje niso zadovoljivi.

Odgovorne za incident pozivajo, da nemudoma ukrepajo Upravni odbor DNS neposredno kot tudi objektivno odgovorne za incident poziva, da nemudoma ukrepajo in novinarjem zagotovijo varno in nemoteno opravljanje dela. Zagotovijo naj, da se takšen incident ne bo ponovil, pričakujejo pa tudi opravičilo odgovornih prizadetim novinarkam. Društvo novinarje še poziva, naj svoje delo opravljajo profesionalno in v skladu z novinarskim kodeksom.

Protestu zoper ravnanje Cerarjevega varnostnika se pridružujejo tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). Kot so zapisali, so novinarke le opravljale svoje delo in to na javnih površinah, zato je ravnanje varnostnika nedopustno. Premierja v ZNP pozivajo, da primerno ukrepa, "v kolikor je varnostniku sam dal takšna navodila, pa da se novinarkam opraviči in tako pokaže, da spoštuje pravico javnosti do obveščenosti".

Na policiji odredili notranji nadzor Z Generalne policijske uprave so sporočili, da dogodek obžalujejo in da je generalni direktor policije Stanislav Veniger odredil notranji nadzor. V njem bodo preverili vse okoliščine včerajšnjega dogodka pred sedežem stranke SMC v Ljubljani in glede na ugotovitve ustrezno ukrepali. O rezultatih nadzora bodo nato obvestili javnost.

Ne spreglejte