Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2015,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sindikati javni sektor pogajanja proračun

Sreda, 23. 9. 2015, 16.28

8 let

Kaj so se na pogajanjih dogovorili vlada in sindikati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada in sindikati javnega sektorja so se na današnjem srečanju dogovorili, da iz zakona o izvrševanju proračuna umaknejo varčevalne ukrepe pri plačah.

Omenjene ukrepe naj bi uvrstili v poseben zakon, vlada pa se je zavezala, da bo v primeru, če ta s sindikati ne bo usklajen, poslancem predlagala, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Sindikalna in vladna stran podpisali zavezo Vladna in sindikalna stran sta se na današnjem več kot peturnem pogovoru uskladili, katere določbe se iz zakona o izvrševanju proračuna umaknejo in bodo predmet nadaljnjega usklajevanja. Zapisali bi jih v poseben zakon, ki naj bi ga vlada skupaj z zakonom o izvrševanju proračuna v četrtek obravnavala na dopisni seji, nato pa v proračunskem paketu v parlamentarni postopek vložila v petek.

Vladna stran se je ob tem danes zavezala, da bo pred nadaljevanjem pogajanj na vladi verificirala zavezo, da bo vlada v zakonodajnem postopku, če ne bo dogovora o tem posebnem zakonu, poslance seznanila, da pogoji za nadaljevanje zakonodajnega postopka v primeru tega zakona niso izpolnjeni in da zakon po ocenah vlade ni primeren za nadaljnjo obravnavo. To zavezo sta danes sindikalna in vladna stran tudi podpisali.

Sindikati so namreč od vlade zahtevali zagotovila, da zakon, ta po vložitvi v parlamentarni postopek iz njega ne more biti umaknjen, v primeru neusklajenosti ne bo nadaljeval zakonodajne poti.

Spremembe v plačnem sistemu zgolj s soglasjem socialnih partnerjev Kot je poudaril predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, je za sindikalno stran pomembno predvsem to, da v primeru, da soglasja o tem novem zakonu ne bo, vlada ne bo enostransko posegala v plače. Ob tem je spomnil tudi na socialni sporazum, ki pravi, da se spremembe v plačnem sistemu v javnem sektorju lahko zgodijo zgolj s soglasjem socialnih partnerjev.

Pogajanj o vsebini varčevalnih ukrepov danes po Štrukljevih besedah ni bilo. Dogovorili pa so se, da se pogovori nadaljujejo prihodnji teden.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je skupaj s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem zaradi drugih obveznosti srečanje s sindikati javnega sektorja zapustil po okoli eni uri pogovora, je v izjavi za medije pojasnil, da je pomembno, da so predlogi o drugačni ureditvi umestitve mase plač tudi za sindikalno stran sprejemljivi vsaj toliko, da s pogovori nadaljujejo.

Ne spreglejte