Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

referendum Aleš Primc

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 12.27

8 let

Kaj sledi po referendumskem ne istospolnim porokam?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Volilno telo je zavrnilo vladni predlog sprememb družinskega zakona. Kaj to pomeni?

Volilno telo je včeraj zavrnilo novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je na predlog Združene levice s podporo ZL, SD, ZaAB, SMC in nekaj glasovi DeSUS marca sprejel državni zbor. Novela bi začela veljati, če zoper njo ne bi bila vložena zahteva za razpis referenduma. Do včeraj je veljala stara ureditev zakona, glede na odločitev volivcev pa tako ostaja tudi v prihodnje.

Kako odločitev veže državni zbor? Eno leto po razglasitvi odločitve na referendumu državni zbor ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev, pravi zakon.

Razglasitev uradnih izidov bo predvidoma sredi februarja.

Kako odločitev vpliva na delo vlade? Odločitev neposrednih pravnih učinkov na delo vlade nima, lahko pa ima politični vpliv, saj so volivci zavrnili novelo, ki je bila osrednji projekt ministrstva za delo, družino in socialne zadeve do zdaj v tem mandatu.

Kaj torej zdaj velja? V veljavi ostaja nespremenjena zakonodaja. Definicija zakonske zveze še naprej ostaja:

(1) Zakonska zveza je z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene. (2) Pomen zakonske zveze je v zasnovanju družine.

Posledično tudi vsi členi zakona, na katere bi sprememba vplivala, ostajajo nespremenjeni.

Katera zakonodaja se za istospolne pare lahko spremeni? Spremenijo se lahko vsi zakoni, ki urejajo problematiko istospolnih, vključno z zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, a te spremembe ne smejo vsebinsko nasprotovati odločitvi volivcev.

Državni zbor torej eno leto istospolnim ne bo smel omogočiti poroke, lahko pa uredi vse njihove pravice.

Kako odpraviti diskriminatorne določbe? Številni zakoni še vedno diskriminirajo istospolne. V enem od primerov, šlo je za dedovanje po partnerju, je ustavno sodišče leta 2013 odločilo, da je zakon o dedovanju v neskladju z ustavo, in zakonodajalcu naložilo, naj v šestih mesecih neskladje odpravi.

Ker je bil vladni predlog zavrnjen, pobudnika referenduma Aleš Primc in Metka Zevnik napovedujeta, da bo že januarja vložen predlog zakonodajnih sprememb v področnih zakonih, s katerimi bodo poslanci lahko odpravili diskriminatorne določbe.

Ne spreglejte