Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 15.42

8 let

Jelušičeva znova zahteva vpogled v zadevo Patria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za obrambo je Okrožno sodišče v Ljubljani znova zaprosilo za vpogled v dokumentacijo o zadevi Patria, saj brez teh podatkov ne morejo odločati o uveljavitvi protikorupcijske klavzule.

Sodišče je ministrstvu že poleti zavrnilo dostop do dokumentacije, a je bila zadeva takrat v fazi, ko še ni odločilo o zahtevi za preiskavo. Ker je pretekli teden sodišče že preizkusilo obtožne predloge zoper Janeza Janšo, Jožeta Zagožna, Walterja Wolfa, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča in so jim bili predlogi tudi odposlani, smo ministrstvo vprašali, ali bo klavzulo uveljavilo in prekinilo pogodbo.

"Kdaj in pod kakšnimi pogoji se lahko uveljavi protikorupcijska klavzula, je določeno v pogodbi o nakupu srednjih kolesnih oklepnih vozil. Trenutno ministrstvo ne razpolaga z uradnimi podatki, ki bi bili lahko osnova za uveljavitev klavzule," so za SiOL sporočili z ministrstva. Če bo sodišče vpogled v dokumentacijo omogočilo, bo ministrstvo dokumentacijo proučilo in presodilo o nadaljnjem ravnanju v tem primeru.

Z Okrožnega sodišča v Ljubljani so nam sicer sporočili, da so pregledali evidenco vpisnika in da ponovne prošnje od ministrstva za obrambo do današnjega dne še niso prejeli.

Kdaj in pod kakšnimi pogoji je mogoče uveljaviti protikorupcijsko klavzulo? Ministrstvo smo tudi vprašali, kdaj in pod kakšnimi pogoji je mogoče uveljaviti protikorupcijsko klavzulo. Odgovorili so, da gre za 80. člen pogodbe o nakupu oklepnikov, ki med drugim določa, da izvajalec ne bo dal ali obljubil kakršnegakoli darila ali plačila funkcionarjem, uslužbencem ali drugim zaposlenim v državnih organih oziroma politični stranki ali njenemu kandidatu z namenom, da bi ti vplivali na to, da bi izvajalec pridobil ali obdržal posel.

Zanimalo nas je še, zakaj ministrstvo sploh zahteva vpogled v spis, glede na stališče obrambne ministrice, da se lahko protikorupcijska klavzula uveljavi le v primeru pravnomočne sodbe, kot je julija povedala za Delo. Ali je torej pogoj za uveljavitev protikorupcijske klavzule pravnomočna sodba?

Ministrstvo neposredno na ti dve vprašanji ni odgovorilo: "V javnosti se je v zadnjih nekaj mesecih v zvezi s preiskavo v zadevi Patria pojavilo veliko neuradnih informacij. Glede na določila, zapisana v protikorupcijski klavzuli, je ministrstvo za obrambo kot pogodbeni partner zainteresirano za vpogled v kazenski spis v zadevi Patria."

Na dodatno vprašanje, ali torej ministrica ni dala izjave, da je uveljavitev protikorupcijske klavzule vezana na izrek pravnomočne sodbe, pa so na ministrstvu odgovorili: "Če si preberete izjave ministrice v priloženem članku, je natančno pojasnila, zakaj ministrstvo za obrambo želi vpogledati v kazenski spis in stališče glede uveljavitve protikorupcijske klavzule. K izjavam ministrice nimamo kaj dodati."

Ne spreglejte